reklama

Pravidlo 10-20-30-40

redakce dne 22. 09. 2023 - 00:00

Zlaté pravidlo finanční gramotnosti a úspěšného vedení osobních a rodinných financí je pravidlo známé jako 10-20-30-40.

Na začátek podotýkáme, že součet čísel 10-20-30-40 je sto, tedy sto procent. Pravidlo pracuje v procentech a vztahuje se na vaše běžné příjmy a výdaje. Mimořádné příjmy, jako třeba výhra v loterii nebo dědictví, je specifická záležitost, která v běžném životě není příliš častá.

Co znamenají jednotlivá čísla?

Číslo deset znamená budování finanční rezervy, dvacítka znamená dlouhodobé investování, ať už pro vás na penzi nebo třeba pro vaše potomky. Třicítka by měla padnout do vašeho bydlení. Ať už do hypotéky nebo na nájem. Čtyřicítka, nebolo 40 procent by mělo padnout na běžné výdaje.

Deset procent jako rezerva

Budování finanční rezervy je dlouhodobá záležitost. Pro její vytvoření byste měli pravidelně a po delší dobu odkládat menší sumu peněz. Ideálně se jeví deset procent z vašich příjmů. Finanční rezervu využijete třeba na pořízení nové pračky, když se ta stávající rozbije, případně na opravu auta. Finanční rezerva má využití i pro nenadálé výdaje, se kterými jste ve svém rozpočtu nepočítali. Pro finanční rezervu použijte spořící účet.

Pětina příjmů na stáří

Na své stáří byste si měli odkládat alespoň 20 procent z vašich příjmů. Zvolit lze celou řadu finančních produktů. Od stavebního spoření počínaje, přes otevřené podílové fondy až po doplňkové penzijní spoření konče. Peníze lze využít třeba ke studiu vašich dětí, na větší rekonstrukci bydlení nebo na finanční přilepšení ve starobním důchodu.

Třetina padne na bydlení

Třetinu příjmů vynaložte na bydlení a vše, co s ním souvisí. Do této kategorie spadá splátka hypotéky, nájem, utility (vodné, stočné, plyn, elektřina), odvoz komunálního odpadu nebo třeba domácí internet.

40 % na běžnou spotřebu

Běžná spotřeba je po bydlení největší položkou vašeho rozpočtu. Kromě kategorií jako jsou potraviny, oblečení, zábava, kultura, platby za televizi nebo paušály za mobilní telefony, sem patří i vaše koníčky a splátky úvěrů.

Pojištění by vás mělo vyjít na maximálně pět procent příjmů. Je-li výrazně více, nebojte se smlouvu rebalancovat. Třeba platíte za něco, co nutně nepotřebujete.

Procenta jednotlivých kategorií vás nemusí vycházet přesně na 10-20-30-40. Určitě se vyhněte situaci, kdy běžná spotřeba činí například 50 procent a náklady na bydlení dalších 45 procent. Tento stav znamená, že máte buďto nízké příjmy nebo žijete rozmařilým rozhazovačným životem.