reklama

Nový rok, nové investice, nebo?

redakce dne 05. 01. 2024 - 00:00

Začátkem roku se začnou objevovat tipy na zaručené investice. Jak se v nich orientovat? Co udělat jako první věc v novém roce a čemu se raději vyhnout?

Na investicích je nejhorší, že nikdo neví, co skutečně vydělá peníze. Proto je před zaručenými tipy na nejlepší investice lepší přimhouřit oči a nezabývat se jimi. Co expert, to názor. V redakci finančního serveru investia.cz volíme obeřetný postoj k investičním novinkám a zaručeným tipům.

Bohužel nemáme křišťálovou kouli, abychom z ní vyčetli, jaké odhady se zaručeně vyplní. Proto je vhodné neměnit příliš často investiční strategii a zaměřovat se na vše z dlouhodobého hlediska.

Změny v penzijní legislativě

Co však vzít na vědomí jsou změny v legislativě. Třeba u doplňkového penzijního spoření (DPS) dojde od letošního července ke změně výše státních příspěvků v závislosti na úložkách. Posíláte-li do penzijka méně než 500 korun, od léta nezískáte žádnou státní podporu. Pro její získání je potřeba navýšit úložku na nejméně pětisetkorunu. Případně posunout horní úložku. Nejvyšší možný státní příspěvek ve výši 340 korun získáte z měsíční částky 1700 korun.

Dlouhodobý investiční produkt

Podobná změna nás čeká u dlouhodobého investičního produktu (DIP). Zatím jde o novinku, se kterou je dobré se teprve seznámit. Kvalifikované rozhodnutí o zapojení se do DIPu nechte na průběh letošního roku. Netřeba do DIPu skákat rovnýma nohama. Do budoucna bude dobré spořit na důchod jak přes DPS, tak přes DIP. Teprve se ukáže, jaká bude vítězná kombinace s cílem získání nejvyššího možného užitku.

Dlouhodobé investování

Pro dlouhodobé investování je zapotřebí investovat pravidelně menší sumy a udržet ideálně i daný investiční produkt. Pravidelná produktová změna se nepříjemně promítne do úhrady poplatků. Cítíte-li potřebu po založení nového investičního produktu, položte si otázku, zda ten stávající využíváte na maximum.

Pravidelná úložka

Jediná změna, kterou letos uděláte z důvodu změny státních příspěvků, je případné navýšení úložky do vašeho penzijního nebo jiného investičního produktu. I úložky by se měly průběžně navyšovat.

Netřeba si začátkem roku lámat hlavu, zda vám neuteče zaručený investiční tip. Místo toho se podívejte, zda máte stávající produkty vyladěné k vaší spokojenosti.