reklama

Spořicí účty

redakce dne 23. 08. 2010 - 13:33

Spořicí účet je vhodným doplňkem každého člověka, který si chce uložit část své hotovosti, kterou momentálně nepotřebuje. Pro řadu lidí je spořicí účet jediným spořicím produktem, na kterém mají veškeré své úspory.

Spořicí účet nabízí většina českých bank a družstevních záložen. Úrokové sazby se pohybují okolo úrovně inflace. Spořicí účty jsou vedeny zdarma, stejně jako jejich zřízení. Oproti běžnému účtu mají spořicí účty několik omezení.

Nejznámější spořící účty

Mezi nejvíce známé spořící účty patří zřejmě ING Konto od ING Bank. Do povědomí spořínků však nastupují i další konta od nových bank jako je Air bank, Equa bank nebo Zuno bank. Tip na článek: Je lepší spořící účet od Air Bank nebo Equa bank?

Zejména v převodech peněz na jiné účty. Banky si tak zajistily, aby každý kdo chce používat jejich spořicí účet si musel založit i běžný účet v jejich bance. V Česku je však několik výjimek, které nevyžadují založení běžného účtu u téže banky nebo družstevní záložny.

Přehled nejlépe úročených spořicích účtů

Podívejte se na srovnání spořicíc účtů podle výše úrokových sazeb, délky trvání vkladu a prvotního vkladu. Další informace zjistíte na stránce srovnání spořicích účtů.

Zřízení spořicího účtu

Spořicí účet, stejně jako většinu dalších účtů a finančních produktů, může založit osoba, která dosáhla věku 18 let. K ověření totožnosti se používá občanský průkaz nebo cestovní pas.

Založení spořicího účtu lze několika způsoby:

  • návštěvou bankovní pobočky (nebo návštěvou pobočky družstevní záložny)
  • prostřednictvím internetových stránek a vyplnění příslušných formulářů
  • prostřednictvím telefonického bankéře

Jestliže dojde k založení účtu prostřednictvím internetové aplikace nebo pomocí telefonu, musí budoucí majitel spořicího účtu doložit svou totožnost. Ta se dělá tak, že předloží doklad totožnosti speciálnímu kurýrovi, který mu přinese potřebnou smluvní dokumentaci. Kurýr ověří totožnost a předá dokumentaci.

Poplatky spojené se spořicím účtem

Většina spořicích účtů je vedena bezplatně. Speciální transakce, například převod peněz ze spořícího účtu banky A na běžný účet v bance B může být zpoplatněn. Proto je vhodné před podepsáním smlouvy o spořicím účtu prostudovat bankovní sazebník.

Výhody a nevýhody spořicích účtů

Hlavní výhodou je přiměřené úročení volných finančních prostředků úrokem, který se pohybuje okolo úrovně inflace. Zároveň mezi hlavní nevýhodu je právě inflace. Ta může být v některých okamžicích vyšší, než je aktuální úroková sazba na konkrétním spořicím účtu.

Pro řadu lidí představuje spořicí účet jediný způsob, jak rozmnožit své peníze. kladem naopak je, že tento spořicí produkt představuje pro mnohé odrazový můstek pro používání dalších vkladových nebo investičních produktů či nástrojů.

Spořicí účet vs spořící konto

Často se v bankovní terminologii vyskytuje spořicí konto (např. ING Konto nebo FIO Konto) anebo naopak spořicí účet (např. Spořicí účet AXA Bank). V obou případech jde o synonymní označení téhož produktu. Konto má stejný význam jako účet.

Připisování úroků a zdanění výnosů na spořicích účtech

Připisování úroků probíhá v měsíčních nebo čtvrtletních periodách. Záleží na konkrétním nastavení daného spořicího konta. Výnosy, tj. úroky, jsou zdaněny 15procentní daní. Zdanění provádí banka nebo družstevní záložna v okamžiku, kdy klientovi připisuje na účet úrok.

 

Výhody spořicího účtu ING Konto

 

Zřízení spořicího účtu by mělo být podmíněno jednoduchými podmínkami a snahou získat co nejvyšší úrok. Takovou kombinaci umožňuje ING Bank, která nabízí spořicí účet ING Konto. Proč a jak si zřídit spořicí účet ING Konto.