reklama

Stát je dobrá kampelička

redakce dne 08. 12. 2023 - 00:00

Nejlepší spoření je od státu. Nevěříte? Přečtěte si krátkou rekapitulaci všeho dobrého, co stát dlouhodobě rozdává občanům a čeho se zříká.

Stavebko a penzijko. Dva nejznámější finanční produkty, na které stát dlouhodobě přispívá deseti miliardami ročně. To však není vše, kam stát posílá peníze. Případně je lidem odpouští za splnění předem daných podmínek. Projděme si, kde všude a komu stát přispívá.

V příspěvku se nebudeme zabývat sociálními dávkami ani podporou v nezaměstnanosti, nýbrž ryze státními příspěvky a daňovými slevami, které stát za určitých podmínek poskytuje.

Penzijní a stavební spoření

Státní příspěvky u penzijního a stavebního spoření fungují následovně. Stát ke každému vkladu přidá vlastní díl. Horní částka je omezená. Při splnění všech podmínek pro stavební spoření a penzijní spoření lze v současnosti získat ročně od státu 4 760 korun.

Slevy na dani

Další peníze vám stát odpustí z vašich daní. Opět nemusíme chodit daleko. Máte-li založené doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění s rezervotvornou složkou, pro každý z těchto produktů si můžete ze svého daňového přiznání odečíst základ daně z příjmů až do výše 48 tisíc korun (24 tisíc korun zvlášť na penzijko a životko). Nově už nebude třeba štěpit úložky do více produktů, ale půjde o 48 tisíc klidně na jeden produkt.

Sleva na dani z příjmu je i pro splácející hypotéky. Sleva se týká úroků až do výše 150 tisíc korun, což může ovlivnit vaši slevu na dani až o 22 500 korun.

Daňové slevyna poplatníka

To není vše. Takřka každý člověk s příjmy, jedno zda jde o zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou, získá od státu slevu na poplatníka ve výši 2 570 korun měsíčně (30 840 Kč ročně). Slev je celá řada, třeba na manželku, slevy na všechny tři stupně invalidity nebo sleva na průkaz ZTP/P. Školkovné a sleva na studenta je pro rok 2024 zrušena.

Ročně stát odpustí lidem přes daňovou slevu na poplatníka 138,78 miliardy korun. Za každou stokorunu, o kterou by stát snížil slevu na poplatníka, činí dodatečně příjem státu 5,4 miliardy korun. Pro typový příklad počítáme se 4,5 miliony osob, které dosáhnou na slevu na poplatníka v plné výši. V Česku je 4,5 milionu zaměstnanců a zhruba půl milion osob samostatně výdělečně činných.

Jste-li finančně odpovědní s dostatečně vysokými příjmy, ze kterých dokážete zmaximalizovat státní příspěvky i slevy, přijdete si ročně nejméně na 42 800 korun.

Daňové testy

A to není vše. Stát odpustí i placení daní z výnosů kapitálového majetku. Stačí, abyste drželi investici po dobu nejméně tří let.

Méně štědrého státu?

Ruku na srdce. Všechny miliardy, které plynou občanům České republiky nazpět, by stát rozdávat nemusel. Stačila by progresivní zdanění mzdy a větší důraz na sociální smír.

Stát u zrušeného školkovného a daně na studenta ukázal, jakým způsobem se mohou ubírat jeho další kroky.