reklama

Tři rady pro absolventy

redakce dne 30. 06. 2023 - 00:00

Máte za sebou poslední zvonění, maturitu nebo vysokoškolské státnice? A víte, že od podzimu nebudete studovat na denní, prezenční, bázi? Právě pro vás máme tři rady, které byste si měli odnést do svého dalšího života.

Nebudeme se tvářit, že jste následující rady nedostali. Při pohledu do rámcových vzdělávacích programů regionálního školství se mohlo docela dobře stát, že vás během školní docházky políbily pojmy jako je starobní důchod nebo výpočet čisté a hrubé mzdy. Přesto je opakování matka moudrosti, to proto, aby něco zbytečně nezapadlo. Zvláště je-li tématem něco, co nastane až za hoooooooodněěěěě dlouhhhhooooouuuuuu dobu. Alespoň viděno optikou absolventů středních, vyšších a vysokých škol.

Stáří a starobnímu důchodu se vyhne zhruba 15 procent české populace, jednoduše tím, že zemřou před jeho dosažením. Pár procent lidí vypadne ze starobního důchodu díky svému rozmařilému způsobu života. Pokud nejste notorický flákač nebo příznivce smrti v mladém věku, budou se vám uvedené tři rady hodit do dalšího ekonomicky aktivního života.

Pracovní úvazek má přednost před dohodami

Dohody o provedení práce a pracovní činnosti jsou skvělé pokud studujete nebo jako rozšíření ke stávající práci. Avšak pro plnohodnotný pracovní život jsou nedostatečné. Preferujte standardní pracovní úvazek před dohodami. Volíte-li mezi živnostničením a prací, pečlivě si rozmyslete, zda jako osoba samostatně výdělečná činná nespadnete do tzv. švarcsystému.

Práce na IČo pro jednoho zaměstnavatele, v jeho prostorách a s jeho pracovními pomůckami už napovídá, že na vaší pracovní činnost chce někdo ušetřit peníze za odvody na sociální a zdravotní pojištění. Zatímco výši daní ani zdravotní pojištění řešit příliš nemusíte, sociální pojištění by vás nemělo nechat chladnými.

Délka pojištění rozhoduje

Máte-li zaručenou práci na pracovní smlouvu, blahopřejeme. Lepší pracovní smlouva než dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, byť DPČ je o kousek lepší než DPP. Pamatujte, že čím déle budete pracovat, tím vyšší důchod jednou získáte. Na délce pojištění záleží. Myšleno je sociální pojištění.

Investicemi na zadní vrátka

Lehkomyslné mávnutí rukou, že důchod je daleko, se vám po 20 nebo 30 letech nespoření vymstí. Posléze bude mnohem dražší, rozumějte budete měsíčně platit více, abyste alespoň něco naspořili.

Hezky zpracovanou tabulku najdete v článku Za jak dlouho našetříte milion. V příspěvku počítáme s měsíčními úložkami od jednoho do pěti tisíc korun a rychlosti, kdy při určitém předpokládaném výnosu dosáhnete nejnižší možnou sedmimístnou částku, tedy milion korun.

A nyní si řekneme, že spoření v odstavci výše vyměníte za investování. Za trochu nejistoty ve výnosech a ve výši jistiny. Spořením na dlouhém časovém úseku zcela jistě zchudnete, za co se vám postará inflace. Investováním vytvoříte nadhodnotu, kterým míru inflace překonáte a navíc zrychlíte vývoj úspor.