reklama

Psaní z banky: Vážený pane, chceme vám půjčit peníze

Josef Švejda dne 01. 09. 2010 - 08:00

Banky svým klientům občas pošlou dopis. Kromě výpisů z účtů nebo nejrůznějších upomínek jde o nabídky úvěrů nebo dalších služeb. Před nedávnem i pisateli tohoto článku přišel dopis. A to z Československé obchodní banky, kde má autor jeden ze svých účtů. Dopis začínal oslovením „Vážený pane Švejdo“….

ČSOB mi děkovala za mou důvěru, že mi může spravovat mé peníze. Po první vlezlé větě nastala druhá. A v ní to všechno začalo. Banka nastínila, že mohu někdy v mém životě potřebovat peníze na nějaký nutný a rychlý nákup. Třeba spotřebitelský úvěr na nové auto, ledničku nebo nábytek do dětského pokoje. I když rodinu neplánuji, dokázal bych si přestavit, že bych svým potomkům pořídil úplně nový nábytek a řekl jim, že mi na to půjčila ČSOB. Zatlačil bych slzu dojetí, že mi někdo ještě dokázal půjčit a šel do nejbližší hospody to zapít. Ale zpět k tématu. ČSOB mi nabídla Půjčku na cokoliv. A protože mám v bance jen pár tisíc na účtu (zbytek peněz mám uloženo na spořicím účtu blíže nejmenované nizozemské banky s logem lva), připravili pro mě v ČSOB úvěrový limit ve výši 130 000 korun.

Výše měsíčních splátek

Moje měsíční splátka, pokud si úvěr budu chtít vzít, bude 2 429 korun. Platí na sedm let a roční procentní sazba nákladů neklesne pod 16 procent. To jsem si samozřejmě přečetl v poznámce, neboť u měsíční splátky byla * hvězdička. Pokračoval jsem ve čtení dále. Na půjčku nepotřebuji žádný doklad o příjmech ani žádného ručitele. Čekal jsem, že nebudu potřebovat ani žádný doklad totožnosti, neboť to bych do banky zašel ještě tentýž den, kdy mi sličná poštovní doručovatelka hodila psaníčko od ČSOB do schránky.

Banka mi dále oznamovala, že mi může půjčit až 600 litrů bez ručitele. Peníze bych měl připravené na svém účtu ihned po schválení a v neposlední řadě splácet půjčku můžu až sedm let. Což je doba, po kterou se kdysi pobývalo na vojně, anebo doba, po kterou trvalo jedno funkční období francouzského prezidenta.

ČSOB a letní akce

A teď to přišlo. ČSOB mi oznámila, že má LETNÍ AKCI. Zajásal jsem. Pokaždé když někde vidím slovo akce, zbystřím a představuji si, že rohlíky budou za korunu a chleba za deset. ČSOB však pečivo neprodává. Milostivě mi odpustí poplatek za zpracování úvěru anebo poplatek za předčasné splacení úvěru. Záleží jen na mě, jaký poplatek si vyberu. Když budu mít zájem, můžu do banky zavolat, avšak nejpozději do 31. srpna 2010. Předpokládám, že poté telefonní linku zruší, aby ušetřili.

Pozdravuje mě jakási paní Ivana Bohatcová, která je výkonnou manažerkou oddělení Řízení segmentu – bydlení a úvěry. I já tímto paní Bohatcovou pozdravuji. I když nejsem výkonným manažerem v oddělení Pro bohatší život blíže nejmenované banky. Čtěte více: Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému

A nyní k té bankovní nabídce

ČSOB Půjčka na cokoliv je neúčelový úvěr, který banka nabízí téměř všem svým klientům. Jen s tím rozdílem, že limit se odvíjí podle výše zůstatků. Mé drahé polovičce tak tatáž banka nabídla rovných 250 tisíc korun. Jednomu známému dokonce půl milionu.

Kdybych s podmínkami úvěru souhlasil a banka by mi úvěr ve výši 130 tisíc skutečna poskytla. Zaplatil bych během následujících sedmi let 204 036 korun. Což je o 74 036 korun více, než činí úvěr. Měsíčně bych tak zaplatil o 881 korun více.

Zajímavá čísla byla uvedena ve spodní části dopisu pod „čarou“. Délku úvěru sedmi let jsem již zmínil, stejně tak i RPSN od 16 procent. Roční úroková sazba byla 13,9 procenta. ČSOB mě informovala, že pro výpočet RPSN započítala poplatek za zpracování úvěru ve výši jednoho procenta z výše úvěru, který je minimální 500 korun, nejvýše 3500 Kč a měsíční poplatek za správu úvěru ve výši 50 korun. Jenže problém se naskytl někde jinde. Při pročítání podmínek Půjčky na cokoliv na webových stránkách banky mě udeřilo do očí několik věcí, které v dopise byly jinak.

Káže ČSOB vodu a pije víno?

Úroková sazba ČSOB Půjčky na cokoliv byla v mém dopisu 13,9 procenta. Zatímco na webu je uvedeno, že půjčky jsou úročeny od 10,9 procenty. Chce mě banka vzít na hůl? Banka mi píše, že na půjčku na cokoliv nepotřebuji doložit výši svých příjmů. Na www stránkách však ČSOB uvádí, že k vyřízení půjčky na cokoliv je nutno doložit výši příjmů, případně příjmy spolužadatelů, spoludlužníků a ručitelů.

Ještě zkouším výpočet půjčky na úvěrové kalkulačce. Zadávám nejnižší možný příjem deset tisíc korun čistého a sedmiletou splatnost úvěru a nestačím žasnout. Můj úvěrový limit je 152 tisíc korun a úroková sazba je 10,9 procenta. Žádných 13,9 %.

Závěrem

Nevím co si mám o dvojích podmínkách ČSOB myslet. Budou platit ty podmínky uvedené v dopise anebo na jejím webu? Anebo na mě bankovní poradce, až za ním zajdu se žádostí o půjčku na cokoliv, vytáhne ještě jiné podmínky, které banka nikde neuvádí? Děkuji nechci. Raději zajdu za místním lichvářem, který má jen jednu podmínku. Chce své peníze za rok zpět a k tomu padesát procent z dlužné částky navrch. Čtěte více: Od příštího ledna si připlatíme za zelenou elektřinu