reklama

Indispoziční volno aneb Čerpáme sick days

redakce dne 04. 01. 2019 - 00:00

Ani dovolená, ani neplacené volno. Insdispoziční volno, které je známější pod sick days, je moderní personální nástroj a vítaný benefit.

Indispoziční volno je též zdravotní volno anebo již zmíněné sick days. Jde o zaměstnanecký benefit, který není upraven žádným pracovněprávním předpisem. Jeho poskytování a podmínky čerpání si upravuje každý zaměstnavatel podle svého.

Přiznáním pár dnů sick days dává zaměstnavatelem svým zaměstnancům další volné dny, jež jsou standardně placené jako běžný pracovní den.

Čerpání a přiznávání sick days záleží na každém zaměstnavateli – může jít o čerpání po dnech, ale také po hodinách. Stejně jako proplacení tohoto zdravotního volna.

Čtěte také: Zaměstnanecké benefity

Někteří zaměstnavatelé, především velké zahraniční korporace působící v Česku, nabízí svým zaměstnancům i volné dny (z anglického free days). Ty jsou často užívány pro řešení nenadálých situací jako je návštěva úřadu, nákupy, anebo jen pro využití relaxace nebo sportovních aktivit. Často slouží i jako dobrý doplněk dovolené.

Karenční doba a sick days

Nemocné dny (tzv. sick days) slouží pro řešení krátkodobých indispozic, které se dají vyřešit jedním nebo dvěma dny odpočinku. V tuzemsku tolik rozšířené přecházení nemocí se právě sick days dají řešit. Situace, kdy zaměstnanec raději jde do práce a díky oslabení organismu podává snížený pracovní výkon a zároveň zvyšuje nakažení jeho dalších kolegů a kolegyň, je pro firmy nevýhodná.

Právě přecházení chorob má částečně za následek karenční doba, která první tři dny nemoci nevyplácí zaměstnanci žádnou mzdu. Od července 2019 platí novela zákoníku práce, která pro první tři dny nemoci zaručí zaměstnanci 60 procent jeho denních příjmů.

Základem je 20 dnů volna

Základní délka dovolené podle zákoníku práce je 20 dnů. Zaměstnavatelé mohou délku dovolené prodloužit. Ve veřejné správě je délka dovolené stanovená na 25 dnů, existují i obory, které ji mají delší. Jde například o školství, ve kterém mají učitelé k dispozici šest týdnů dovolené, byť značně navázané na školní letní prázdniny.

Například České dráhy nabízí dovolenou v délce šesti týdnů, avšak část dovolené je možné čerpat pouze o víkendech či státních svátcích. U národního dopravce, jak se České dráhy označují, je běžná práce v turnusech bez ohledu na pracovní dny, víkendy a státní svátky.

Čtěte také: Nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

Díky kombinací dovolené, zdravotního volna a třeba i volných dnů může zaměstnance značně snížit počet dnů, kdy nemusí pracovat. Pro společnosti jde rovněž o zajímavý benefit, který nabízí.