reklama

Finanční výpomoc v rodině

redakce dne 15. 09. 2023 - 00:00

Rodina plní řadu funkcí. Kromě sociální konkurují rodiny i bankám a kampeličkám. Půjčky peněz a finanční výpomoci jsou mezi rodinnými příslušníky obvyklé.

Jistě znáte z vlastního okolí případy, kdy rodiče půjčili dětem peníze na pořízení bytu automobilu nebo na začátek podnikání. Případně prarodiče finančně vypomáhají zadluženým vnukům a vnučkám. S finanční pomocí rodiny má zkušenost zhruba polovina Čechů a Češek. Jen v posledním roce se o finanční výpomoc obrátila na svou rodinu čtvrtina lidí.

Podle lednového průzkumu společnosti Ipsos na vzorku 1050 respondentů si jednou za rok půjčí v rámci rodiny 26,2 procenta lidí částku do pěti tisíc korun. Další zhruba desetina (10,6 procenta) požádá o sumu vyšší v rozmezí od šesti do 10 tisíc korun. Od 11 do 50 tisíc korun pak rodinu žádá 13,4 procenta lidí. Vyšší sumy si půjčuje méně lidí (4,9 procenta lidí od 51 do 100 tisíc korun, nad 100 tisíc pak 6,7 procenta).

Malé půjčky do výplaty jsou hojně řešené v rodině. Financování formou úvěrů od půjčkových společností přichází zřejmě na řadu tehdy, když tradiční zdroj úvěrování vyschne.

Rychlé a bezúročné půjčky

Mezi přednosti rodinného úvěrování je rychlost poskytnutí půjček a odpuštění úroků. Často se úvěry nezajišťují písemně prostřednictvím smlouvy. Pro dobré rodinné vztahy a páku na případné nesplácení je písemná smlouva o zápůjčce nezbytná.

Písemná dohoda nemusí být nutně složitá, stačí jasně identifikovat kdo komu půjčuje a za jakých podmínek. Podmínkami se myslí výše úvěru, výše měsíční splátky a případná úroková sazba. Pro malé půjčky ve výši desítek tisíc korun stačí přehledná smlouva na jednu stranu papíru formátu A4. Není potřeba služeb právníka.

U vyšších půjček, od statisíců výše se smlouva bez právního servisu neobejde. Nejméně pro klidné spaní věřitele, který půjčuje peníze dlužníkovi.

Půjčka není dar

Půjčovat peníze bez smlouvy považují Češi za normální věc. S tím lze souhlasit tehdy, jsou-li finanční poměry rodinných příslušníků dobré a žadatel o úvěr potřebuje peníze na koupi auta nebo pro finanční spoluúčast k hypotéce.

Je-li dlužník chronický půjčovatel, případně mu na dveře bouchají exekutoři je dobré písemnou smlouvu mít. Případně peníze nepůjčovat. Tvrdé, ale dobré řešení, které ochrání vztahy. Peníze a majetek stojí v rodinách nejčastěji za množstvím hádek a pří. Spory o peníze gradují dědictvím a dary.