reklama

Oprav dům po babičce

redakce dne 21. 07. 2023 - 00:00

Oprav dům po babičce, získejte milion a zvýhodněný úvěr na úsporná opatření. Evropská unie nadělila Česku 40 miliard na zlepšení bytového fondu neobydlených domů.

Získat milionovou dotaci na rekonstrukci domu je k nezaplacení. Evropská unie přiklepla Česku 40 miliard korun na obnovu staršího realitního fondu ze svého Modernizačního fondu. V Česku je podle údajů Českého statistického úřadu zhruba 17 procent neobydlených domů a chalup.

Mezi sledované cíle dotace Oprav dům po babičce je snížení záboru nové, často zemědělské, půdy pro novou výstavbu a zvýšení energetické soběstačnosti. Ve hře je až 30 milionů metrů čtverečních půdy (tři tisíce hektarů nebo 30 kilometrů čtverečních, což je například velikost Rokycan nebo Přelouče), která se ušetří rekonstrukcí starších domů. Díky tomu nebude na zelené louce postaveno na 30 tisíc domů při průměrné velikosti stavebního pozemku tisíc metrů plošných.

Dotace Oprav dům po babičce má pár háčků, které pro menší část investorů představují komplikaci než výhodu. Na tomto odstranění by měla středopravicová vláda ještě zapracovat.

Svazující trvalé bydliště

Podmínky pro získání dotace Oprav dům po babičce jsou snadno splnitelné. V redakci finančního serveru investia.cz jsme se pozastavili na trvalým bydlištěm, který musí být v délce deseti let po přiznání dotace. Přičemž při žádosti o dotaci již musí být trvalé bydliště v dané nemovitosti. Trvalé bydliště není sice žádné dogma, avšak je bezpodmínečné například pro kandidatury do libovolného typu voleb. Těžko lze kandidovat v obci A, když vaše trvalé bydliště je v obci B.

Nadbyteční památkáři

Druhým svízelem je doklad o projednání stavebního záměru s orgánem památkové péče v případě, že nemovitost je památkově chráněná. Památkáři vstupují do stavebního procesu jako nadbytečná autorita, která se snaží mluvit do vlastnických vztahů a stavebních záměrů. Kdyby památkáři existovaly před staletími, šlechta by i nadále bydlela v robustních gotických hradech o chladu a tmě. Žádné barokní a renesanční zámky by nikdy nevznikly, neboť řada ceněných zámků vznikla přestavbou starších rodových sídel.

Pro stavebníky máme tip, který mimo záznam prezentují i samotní památkáři: Nerespektováním našich požadavků se vystavujete pokutě až 50 tisíc korun. O tuto částku je dobré navýšit rozpočet projektu. Cynické řešení pro značně zasahující státní správu do privátních záležitostí.

Bonusy a zvýhodněné úročení

K dotaci Oprav dům po babičce je možné získat bonusy za neopatřené děti, vyloučenou lokalitu a bonusy za každé opatření snižující energetickou náročnost budovy. Od roku 2024 se k dotaci připojí i zvýhodněné úvěry stavebních spořitelen, které nebudou podmíněné zástavou nemovitosti.

Jak na získání dotace Oprav dům po babičce?

  • Výstupem rekonstrukce (nebo výstavby) domu bude energetický štítek B;
  • Dotaci lze uplatnit na domy starší deseti let s datem kolaudace v roce 2013;
  • Dotaci lze žádat i na novostavby, které budou postaveny na místě staré reality;
  • Podmínkou dotace je ekonomická aktivita žadatele;
  • O dotaci mohou žádat pouze fyzické osoby vlastnící rodinný nebo rekreační dům;
  • Dotaci vyřizují pobočky Státního fondu životního prostředí ČR od září 2013;
  • Navázané zvýhodněné úvěry budou administrovat stavební spořitelny od roku 2014, přičemž předpokládaná úroková sazba bude okolo čtyř procent;
  • Dotace na zateplení činí až 1 000 000 korun;
  • Za každé nezaopatřené dítě může žadatele získat 50 tisíc, přičemž lze žádat i na dosud nenarozené děti a to až do roku 2030;
  • O dotaci lze požádat pouze jednou za dobu trvání programu;
  • Podmínkou je trvalé bydliště po dobu 10 let (doba se počítá od doložení realizace);
  • Źádat lze i zpětně a to až na způsobilé výdaje od 1. ledna 2021;
  • Bonus za znevýhodněnou lokalitu činí až 10 procent;
  • Bonus za každé úsporné řešení domu 10 tisíc korun.

Prostavěných sto miliard

Výstavba má navíc příznivé vlivy do ekonomiky. Každý investovaný milion na sebe váže až 2,7 pracovního místa. Celkem se odhaduje, že v rámci dotace Oprav dům po babičce, bude prostavěno až sto miliard korun. Přičemž z Modernizačního fondu Evropské unie získá Česko 40 miliard, po dalších 20 miliardách poplyne z půjčky z Regionálního rozvojového fondu, stavebních spořitelen a vlastních prostředků a souvisejících úvěrů.

Milion korun není v celkových nákladech rekonstrukce staré a zanedbané nemovitosti příliš, přesto pomůže. Neboť chybějící milion by stavebníci museli získat ze svých nebo externích zdrojů.