reklama

Jak vybrat nejvýhodnější fond peněžního trhu

Eva Nachtmannová dne 01. 09. 2010 - 12:00

Fondy peněžního trhu používá řada investorů namísto spořicích účtů. Tento typ fondů se hodí pro uložení tzv. krátkých peněz, dosahují výnosu mezi 2 až 4 procenty a po splnění šestiměsíčního daňového testu neplatí investor při jejich prodeji 15procentní daň z příjmu.

Peníze umístěné ve fondech peněžního trhu jsou rychle likvidní. Investor po podání žádosti odprodeje si na finanční prostředky počká nejvíce týden.

Každému investorovi jde především o co nejvyšší možný výnos, při co nejnižší možné ztrátě. Na trhu existuje velké množství peněžních fondů. Poradíme vám, jaký fond zvolit, abyste měli jistotu, že po roce fond dokáže vygenerovat výnos v podobě roční inflace a správcovských (manažerských) poplatků. Čtěte více: Jak a proč (ne)investovat do nemovitostí

Fondy peněžního trhu podle výnosu za poslední rok

Pokud bychom jednoduše seřadily fondy peněžního trhu podle jejich dosažených výnosů za poslední rok, vyhraje zcela jednoznačně CS Money Czech Crown Fund. Druhé místo obsadí fond AXA CZK konto a třetí příčku získá KB Peněžní trh.

Investor se však nemá rozhodovat jen podle již dosažených výnosů. Měl by přihlížet při výběru fondu i k dalším kritériím. Tímto kritériem je kolísavost fondů v čase. Podle tohoto parametru by zvítězil ČPI Fond peněžního trhu. Druhé místo by obsadil ING Český fond peněžního trhu a třetí pozici si zaslouží KBC Multi Cash CZK. Čtvrtá a pátá příčka patří Pioneer Sporokonto a ISČS Sporoinvest.

Praktické informace o podílových fondech

Další informace o podílových fondech získáte v tématické sekci Otevřené podílové fondy, které jsou určeny pro malé investory, jenž chtějí kolektivně investovat. Podívejte se na přehled investičních společností, které nabízejí otevřené podílové fondy.