reklama

Výkupné za lásku

redakce dne 07. 07. 2023 - 00:00

Léto volá po milostném románku. Kromě častých dovolenkových úletů čeká na milovníky a milovnice riziko milostného internetového podvodu. Jak ho rozpoznat a jak se mu účinně bránit?

Obrana proti milostnému podvodu na internetu je snadná. Nedávat se do spolku s lidmi, které neznáte a ani jste je nikdy neviděli. V praxi je to těžko splnitelné. Projdeme si tři podvodné triky, kterými podvodníci obírají nic netušící oběti.

Pošli prosím peníze

Prvním z triků je, že vám od libovolného vašeho přítele či známého na Facebooku přijde dotaz na zaslání menší finanční částky. Žadatel hned do zprávy přiloží číslo účtu, které na první pohled nevypadá jako standardní český desetimístný se čtyřmístným bankovním kódem na konci.

Pokud se vám něco podobného přihodí, stali jste se zřejmě obětí ukradení facebookového profilu vašeho známého. Z něho pak posílají podvodníci žádosti o půjčku všem jeho přátelům.

Existuje jednoduché ověření. Stačí zkontaktovat vašeho známého jiným způsobem, zavolat mu, vidět se s ním a zeptat se ho, jak je to s půjčkou, o kterou vás žádá.

Srdceryvný příběh s účtem

Mnohem větší riziko představují podvodné e-maily mající svým charakterem blízko k proslulým nigerijským dopisům. Prvotním cílem je odfiltrovat osoby, které se nedají lehce vlákat do pasti. Promyšlenější variantou je vztah budovaný na dálku přes seznamku. Obvyklý modus operandi milostného podvodníka je, že se dostane své oběti pod kůži srdceryvným příběhem a požádá o pomoc. Takto oklamaná a notně zmanipulovaná osoba pošle peníze.

Podlehnout na seznamce nové známosti a poslat jí předem nemalý obnos peněz je pochybení, se kterým se musíme naučit žít.

Dojemný příběh není ovšem to jediné, s čím na vás milostný podvodník útočí. Bude mít arzenál propracovaných způsobů, jak zvěrohodnit své tvrzení. Pro znevěrohodnění použije podvržené fotky, hlas až obraz sebe sama. V nedaleké budoucnosti bude proti nic netušící oběti vystupovat komplexní, uměle vytvořená bytost, ovládaná jinou osobou pocházející z úplně jiného koutu světa.

Stejně jako ve výše uvedeném případě je nejlepší možnou obranou žádné peníze nikam neposílat. Sliby, výhružky, manipulace, to je to jediné, čemu se ze strany podvodníka vystavujete. Jakmile své peníze pošlete, už je nikdy neuvidíte. A nad podvodníkem se zavře voda kalného internetu.

Zprávička za desetikorunu

Posledním trikem nebývá žádost o zaslání peněz, jako neškodné podvodné dopisování na seznamkách. V Česku existují seznamky, ve kterých anonymizovaní moderátoři píší zprávy těm, kteří hledají vhodný protějšek. Jediným cílem je udržet konverzaci, neboť každá zpráva je zpoplatněná. Mnohdy i za vyšší jednotky korun až desetikorun.