reklama

Jak na platby na kontakt přes číslo v mobilu

redakce dne 08. 09. 2023 - 00:00

Zjednodušený platební styk zavádí nově Česká národní banka, která umožní posílat menší platby přes mobilní čísla. Do novinky se zapojí řada českých bank.

Pravidla platebního systému CERTIS je klíčová směrnice pro tuzemské banky, které chtějí nasadit platby z mobilu do mobilu prostřednictvím telefonního čísla. Zkráceně se tento platební systém nazývá „platby na kontakt“ a vychází z nařízení Evropské komise. Systém odstartuje 30. října 2023. Dohled nad platby na kontakt bude vykonávat Česká národní banka.

Orientační limit 5 000 korun

Ze směrnice ČNB vyplývá, že platba na kontakt bude mít maximální limit pět tisíc korun. Avšak banky si mohou tento limit upravit, snížit nebo zvýšit, ve svých obchodních podmínkách. Stejně jako četnost posílání plateb za den. Minimální platba je jedna koruna. Systém bude fungovat jen pro české koruny.

Banky budou využívat platby na kontakt jako okamžité platby, případně jako standardní platbu. Rozdíl mezi okamžitou a standardní platbou je ten, že okamžitá platba se připíše na účet příjemce v rozmezí vteřin. Háček spočívá v tom, že banky musí umět okamžité platby zpracovat. Pak je jedno, zda peníze pošlete přes den nebo v noci, o víkendu apod. Zatímco standardní platby jsou v režimu D+1, což znamená, že se platba na účet příjemce připíše nejpozději následující pracovní den.

Letos mohou využívat platby na kontakt fyzické osoby a osoby samostatně výdělečné činné. Později se rozšíří i na právnické osoby.

Jak zřídit platbu na kontakt?

Od začátku jsou platby na kontakt v mobilním telefonu určené jako doplněk k běžnému platebnímu převodu. Pro získání této možnosti musí fyzická osoba, tedy běžný člověk, nebo živnostník, souhlasit s registrací svého mobilního čísla v registru České národní banky. Tento úkon stačí provést v elektronickém bankovnictví své banky. Máte-li více čísel, vyberte si jedno, které do služby zařadíte. Od samého začátku bude možné k jednomu telefonnímu číslu přiřadit jeden bankovní účet.

S jedním bankovním účtem může být propojeno více mobilních čísel. Typicky jde o situaci manželů, kteří mají společný účet.

Spárování účtu s mobilem proběhne přes zaslaný PIN na telefonní číslo. Zajímavým zjištěním je, že registrace čísla mobilu je nutná pouze pro posílání plateb, pro jejich přijímání nikoliv. Přijímání plateb lze kdykoliv upravit nebo zrušit.

Jak fungují platby přes mobil?

V praxi fungují platby posílané přes mobilní číslo následovně. Jakmile dotyčná osoba zadá platbu, její banka se propojí s registrem a zjistí, kam má platbu poslat. Stane se tak v případě, že je mobilní číslo příjemce spárované s číslem jeho běžného bankovního účtu. Tímto dotazem získá banka číslo účtu, na který peníze převede.

Odesílateli platby se před samotným převodem zobrazí název účtu, co je nejčastěji jméno a příjmení příjemce. Jakmile odesílatel zkontroluje, komu peníze posílá, potvrdí platbu.

Do podzimní zaváděcí vlny chtějí naskočit následující banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB společně s Poštovní spořitelnou, Fio banka, Moneta Money Bank, Komerční banka, Raiffeisenbank nebo UniCredit bank.