reklama

Čeká nás splasknutí komoditní bubliny?

redakce dne 24. 06. 2011 - 00:00

Komodity jsou pro investory zajímavou investici. Cena zlata a stříbra překonává svá historická maxima, stejně jako další komodity. Před investováním do komodit nebo komoditních podílových fondů byste si měli položit otázku, jestli se trh nenachází před splasknutím komoditní bubliny.

Komodity patří v posledním roce k investorským trhákům. Ceny zlata a stříbra stoupají, stejně jako ceny zemědělských plodin či těch energetických jako je ropa nebo zemní plyn. Pohled na rostoucí grafy jsou doslova pastvou pro oči. I pro zkušenější investory může být někdy obtížné se na tento trend podívat kritickýma očima.

Světová ekonomika se nachází v předvečer další hospodářské recese. Má dojít k naplnění dřívější prognózy, že nás čeká dvojité dno, respektive recese bude mít tvar písmene W. Z tohoto pohledu asi příliš nepotěší, že globální ekonomika se zpomalí, stejně jako hospodářství Číny, jenž je největším světovým spotřebitelem komodit všeho druhu. Právě zpomalení Číny může znamenat pokles komoditních trhů až o 75 procent. Jde o značně negativní předpověď. Avšak ani další rychle rostoucí státy z pověstné skupiny BRIC, tedy ještě Brazílie, Rusko a Indie, pokles cen komodit nezastaví. I tyto země zažijí propad.

Investoři se z komodit stahují

Z průzkumu společnosti Barclays Capital vyšlo najevo, že v prvním čtvrtletí letošního roku došlo k odlivu peněz z komoditních fondů. Institucionální investoři, mezi které patří například banky, investiční společnosti či penzijní fondy, stáhli z komoditních fondů jednu miliardu dolarů.

Pokud byste i přesto chtěli do komoditních fondů investovat, měli byste vědět, že v příštích několika letech dojde k poklesu cen komodit ve všech sektorech – drahé kovy, zemědělství, energie. Doporučený investiční horizont je pět let. Pokud se komoditním fondům nebude dařit, svou investici neopouštějte. Křivka se časem opět zvrátí a vy po několika letech získáte alespoň vstupní hodnotu investice, případně získáte alespoň nějaký výnos.

Vývoj jednotlivých komoditních sektorů

Pod slovem komodity se nejčastěji investorům vybaví zemědělské plodiny. Ty zažívají trvale výkyvy cen. Stačí dvě neúrody po sobě a ceny potravin letí vzhůru, aby naopak v době blahobytu poklesly. Vlastní kategorií jsou energetické plodiny jako je třeba řepka olejka. Jakmile by došlo k omezení dotací na její pěstování, může se to negativně projevit v její ceně.

Podobně jsou na tom i energetické komodity, mezi které patří ropa a zemní plyn. Ropa jako strategická surovina citlivě reaguje na aktuální hospodářskou situaci. V případě propadu se cena ropy zvyšuje, což globální ekonomice příliš neprospívá.

Drahé kovy jako je třeba zlato, stříbro nebo platina představují pro investora potenciální riziko. Po letech překonávání historických maxim, může dojít k relativně rychlému cenovému pádu. I přesto je zlato je považováno za ochranu před inflací.