reklama

Recenze Zuno bank: Účty, karty, platby, spoření a termínované vklady

redakce dne 01. 11. 2011 - 00:00

Zuno bank funguje v tuzemsku teprve krátce. Stihla vyvolat menší aférku s nezdaňováním výnosů. Z pohledu úrokových sazeb patří do lepšího průměru. Bance naopak škodí poplatková politika u výběrů z bankomatů, u které je příliš jasný rukopis Raiffeisenbank.

Zuno bank zahájila svou činnost 19. července 2011. O tři měsíce později vedení banky oznámilo, že Zuno banka má již 16 tisíc klientů. Banka přijala od svých klientů na vkladech necelých deset miliard korun. Podobná růstová čísla zaznamenala před čtyřmi lety mBank, která lákala klienty na nadprůměrně úročený spořicí účet. Čtěte také: Zuno Bank útočí tvrdě na solar, stejně jako před lety mBank

Zuno bank, stejně jako Raiffeisenbank, Raiffeisen stavební spořitelna, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen – Leasing Real Estate a Uniqa pojišťovna, patří do finanční skupiny Raiffeisen.

Rozhodli jsme se zanalyzovat kompletní nabídku Zuno bank. Nejvíce jsme se zaměřili na její hlavní produkty: osobní účty, platební kartu VISA, spoření a spořicí účet a v neposlední řadě i termínovaný vklad.

Osobní účet: Bezplatný anebo zpoplatněný ÚČET

U Zuno bank si můžete vybrat ze dvou nabízených osobních účtů. První se jmenuje Účet a jeho vedení je zadarmo. Některé transakce jsou však zpoplatněné. Druhý produkt nese název Účet Plus a je zpoplatněn měsíčním poplatkem 68 korun. transakce, které jsou v rámci Účtu zpoplatněné, jsou u jeho plusové alternativy bezplatné. Avšak i u Účtu Plus můžete ušetřit za vedení účtu. Stačí, když každý měsíc zaplatíte platební kartou alespoň pět tisíc korun, anebo budete mít v bance průměrný zůstatek ve výši 200 tisíc korun.

Sazebník Účtu a Účtu Plus

Služba Účet Účet Plus
Vedení účtu měsíčně 0 Kč 68 Kč
Podmínka pro vedení bez poplatku není průměrný zůstatek nad 200 000 Kč nebo objem plateb kartou nad 5000 Kč
Tuzemské platby příchozí i odchozí 0 Kč 0 Kč
Trvalé příkazy (zadání, změna, zrušení, provední) 0 Kč 0 Kč
Inkasa (zadání, změna, zrušení, provedení) 0 Kč 0 Kč
Příchozí europlatba neuvedeno neuvedeno
Odchozí europlatba 180 Kč 180 Kč
Odchozí platba v cizí měně 280 Kč 280 Kč
Debetní karta Visa Classic 0 Kč 0 Kč
Výběr z bankomatů Raiffeisenbank v ČR 18 Kč 0 Kč od 1000 Kč a více, jinak 18 Kč
Výběr z ostatních bankomatů v ČR 38 Kč 38 Kč
Výběry z bankomatů v zahraničí 80 Kč 80 Kč
Opětovné vydání karty 0 Kč 0 Kč
Cash Advance 118 Kč 118 Kč
Elektronický výpis 0 Kč 0 Kč
Výpis poštou 48 Kč 48 Kč
Balíček za všechny SMS měsíčně 18 Kč 0 Kč
Automatický převod mezi spořicím a běžným účtem měsíčně 18 Kč 0 Kč

Zdroj: Zuno Bank

Platební karty: Příliš drahé výběry z bankomatů

K osobnímu účtu si můžete zřídit debetní VISA kartu, která je embosovaná. Oproti zvyklostem, máte číslo účtu uvedené přímo na kartě, což je praktické. Vedení karty je k oběma nabízeným osobním účtů zdarma. Zatímco platba kartou v rámci obchodníků u nás i ve světě jsou zdarma, výběry v síti bankomatů Raiffeisenbank jsou zpoplatněny 18 korunami. Zde je jasně viditelný rukopis poplatkové politiky Raiffeisenbank na bázi výběrů z bankomatů. Jestliže chcete mít výběry z bankomatů zdarma, musí částka v rámci jednoho výběru dosáhnout alespoň jednoho tisíce korun anebo mít kartu zřízenou v rámci Účtu Plus.

Výše limitů v rámci výběrů z bankomatů a plateb kartou

Název transakce Přednastavený limit v Kč Maximální limit v Kč
Typ limitu Denní Měsíční Denní Měsíční
Výběr z bankomatu 15 000 150 000 60 000 300 000
Platba u obchodníka 30 000 300 000 120 000 600 000
Souhrný limit pro kartu 45 000 450 000 180 000 900 000

Zdroj: Zuno Bank

Naopak za výběr z jiného bankomatu v Česku zaplatíte bez rozlišení typu účtů jednotně 38 korun. Výběr z bankomatu v zahraničí vás pak vyjde na 80 korun. Jak bylo řečeno výše, poplatková politika u výběrů z bankomatů je slabinou jak pro Zuno bank, tak i pro Raiffeisenbank.

Spoření a spořicí účet

Zuno bank na poli spoření spustila přímo zemětřesení. Nejde ani tak o úrokovou sazbu, která je na tuzemské banky dobrá, ale o revoluční přístup k nezdaňování vkladů. Díky kličce v patřičné legislativě upravující zdanění vkladů v bankách nemusí z výnosů na spořicím účtu a termínovaném vkladu odvádět srážkovou daň. Banka tak namísto čtvrtletního anebo měsíčního úročení nabízí úroky na denní bázi. Čtěte také: Spořicí účty: Úrokovými sazbami hýbou nové banky

Spořicí účet je standardně úročen roční dvouprocentní úrokovou sazbou. Právě díky neplacení daní z výnosu banka připisuje o 0,3 procentního bodu vyšší výnos. Drobný zádrhel je v počtu maximálního vkladu, kdy z výnosů vychází nulová daň. Vklad na spořicím účtu je tak omezen sumou 127 500 korun. Zuno bank však umožňuje zřídit si až deset spořicích účtů.

Spořicí účet vám banka kromě standardní české koruny může vést i v eurech, amerických dolarech či v britských librách.

Termínované vklady Zuno bank

Termínovaných vkladů, které jsou stejně jako u spořicích účtů stručně nazvané jako Vklady, si můžete zřídit až padesát. Podobně jako u spořicích účtů si vklady můžete libovolně pojmenovat a nechat si je vést ve čtyřech měnách (CZK, EUR, USD, GBP).

Délka trvání běžného vkladu je stanovena na jeden, tři a šest měsíců a jeden, dva a tři roky. Úrokové sazby se pohybují podle délky vkladu a dosahují úrokových sazeb v rozmezí od dvou procent u šestiměsíční fixace až po 2,6 procenta u tříletého vkladu. Úrokové sazby tak nedosahují takových úrokových sazeb, jako je tomu třeba u termínovaných vkladů družstevních záložen. Čtěte také: Kampeličky: Úrokové sazby termínovaných vkladů ve znamení poklesu

Oproti jiným bankám je mírně odlišné to, že vám Zuno bank při předčasném zrušení vkladu vrátí všechny vložené peníze, avšak bez úroků. Jiné banky nebo družstevní záložny mají v rámci termínovaných vkladů různé sankce, které mohou v některých případech přesáhnout i úrokovou sazbu. Zejména pak v případech, že potřebujete náhle zrušit termínovaný vklad krátce po jeho založení.

Zuno bank nabízí i výjimečný vklad, u kterého si můžete stanovit termín, kdy své peníze vyberete. Jediné omezení je, že výjimečný vklad nesmí být kratší 30 dnů a delší 365 dnů.

Pobočky a otevírací doby Zuno bank

Banka má zatím dvě pobočky. Jedna je na Václavském náměstí v Praze, druhá pak v obchodním centru Chodov. Otevírací doba pobočky na Václavském náměstí je od devíti do 20 hodin každý pracovní den a v obchodním centru pak od 10 do 21 hodiny a to každý den v týdnu.

Ohlasy a recenze

Ohlasy ohledně vzniku Zuno bank jsou poměrně pozitivní. Banka nenabízí žádné komplikované služby. Důraz je kladen na internetové bankovnictví. I když banka zahájila činnost před třemi měsíci, nenajdete na internetu příliš mnoho recenzí. Lidé v diskusních fórech vesměs vyslovují kladné reference a recenze ve prospěch banky. Svůj vstup na český trh zkrátka banka zvládla dobře. Narozdíl od Air bank nikterak neodkládala zahájení činnosti. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?