reklama

Zorientujte se ve finančních produktech

redakce dne 19. 12. 2012 - 00:00

Udělejte si jasno v základních finančních produktech. Hlavní oblasti osobních financí jsou spoření, investování a pojištění.
 

V předvečer začátku důchodové reformy je vhodné si udělat pořádek v základních finančních produktech. Důvod je jasný. Jenom se znalostí toho, jak jednotlivé nástroje fungují, se lépe zorientujete ve složitém finančním světě.

Produktová triáda

Bez ohledu na věk byste měli využívat finanční produkty ze tří základních skupin. Jak bylo uvedeno v perexu, jde o spoření, investování a pojištění. Důležitost jednotlivých skupin se během vašeho života bude měnit. Zatímco v mladém věku budete klást důraz na pojištění a investice, ve středním a pozdějším věku bude vašemu finančnímu portfoliu dominovat spoření.

Jak na pojištění

Dobře zvolená a nastavená pojistka, či pojistky, vám a vašim blízkým mohou vyřešit nejednu svízelnou či smutnou událost. Pojištění majetku jako je povinné ručení nebo pojištění nemovitosti či domácnosti je nasnadě a nelze o těchto pojištěních nijak výrazněji pochybovat. V životním pojištění se řada lidí v minulosti spálila a chovají vůči finančním poradců nebo pojišťovacím agentům značnou nedůvěru.

Jestliže si zrovna pořizujete novou rizikovou životní pojistku nemusíte se bát, že byste přišli o peníze. Jen si dejte pozor, aby pojištění pokrylo veškeré myslitelné pojistné události a plnění odpovídalo potřebám blízkých, když vy zde nebudete. V opačném případě jde o vyhazování peněz obdobně jako u produktů investičního či kapitálového životního pojištění.

Pestrý vějíř investic

Investicemi se snadněji dostanete k vyššímu výnosu. A samozřejmě získáváte větší pravděpodobnost případné ztráty. Nejčastější formu investování představují otevřené podílové fondy, které nabízejí několik typů rizik. Ty se odvíjejí podle podkladových aktiv, do kterých fond investuje.

Využít můžete i fondy životního cyklu, které kopírují lidský život a na samém začátku investují do rizikovějších aktiv. V průběhu investičního cyklu dochází ke snižování rizika, až se investice stane konzervativní a tudíž relativně bezpečnou.

Samostatnou kapitolou jsou akcie a další investiční nástroje jako například investiční certifikáty.

Depozitní produkty na stáří

Na samém konci života se stanou dominantními spořicí produkty, jenž zajistí dostatečnou odolnost vůči působení inflace. Zároveň získáte pocit „jistoty“, že o vaše peníze před odchodem do důchodu nepřijdete.