reklama

Životní plánování nabývá na aktuálnosti

redakce dne 10. 07. 2012 - 01:00

Umět si naplánovat budoucnost je těžký oříšek. Mějte na vědomí, že středobodem veškerého plánování jste vy.
 

Životní plánování je důležitou součástí vašeho finančního plánu. Bez znalosti vašich cílů, kterých chcete v životě dosáhnout, vám půjde všechno o trochu hůře. Vezměme si například Felixe Mužného, který je jednou z hlavních postav knihy „Spořit nebo investovat?“, kterou napsal šéfredaktor a vydavatel finančního serveru investia.cz. Zároveň je tato postavička zmíněna i v několika článcích o finančních plánech.

Felix + Zuzana = Velká životní láska

Felixovi je zhruba 40 let, pracuje jako programátor a spolu se svou manželkou Zuzanou a dvěma dětmi žije v rodinném domku v bývalém okresním městě. Felix si život naplánoval relativně jednoduše. Se Zuzanou chodí od doby jejich studia na gymnáziu, kde se poznali. Během studií spolu bydleli v podnájmu. Po vysoké se nastěhovali do domu Felixových rodičů. Před deseti lety se jim narodila Sára, po dalších pěti letech pak Přemysl.

Snadné a snadnější životní cíle

Největším životním rozhodnutím Felixe a Zuzany byla příprava na penzi. Díky svým příjmům si mohou dovolit odkládat pravidelně pětimístné částky. Do důchodu mají oba zhruba 25 let daleko, takže mají vysokou šanci, že ve stáří budou mít zhruba stejnou životní úroveň jako nyní.

Pokud by spláceli hypotéku, případně dluhy, které vznikly z neuváženého rozhodnutí, zbytečně by se obírali o čas, který mohou využít právě pro zhodnocení finančních přebytků.

Význam životního plánování tak má své opodstatnění. Ve svém životě budete nejčastěji řešit přinejmenším jeden bod či více z níže uvedeného přehledu.

Životní plánování v bodech

  • Založení rodiny, příchod a výchova potomstva;
  • Kariéra, budování firmy;
  • Řešení (vlastního) bydlení;
  • Zajištění na stáří.

Nejde o dogmatický výčet, ale jen o základní výčet možností, které před vás postaví sám život. Řešením uvedených bodů můžete strávit nezbytně nutnou dobu anebo také většinu vašeho pozemského bytí. Pamatujte, že ne každý má stejné startovací podmínky a ne každý takové možnosti, jako třeba právě vy.