reklama

Zhodnocujeme peníze pro děti

redakce dne 18. 06. 2012 - 01:00

Narozením miminka začínají pro jeho rodiče krušné časy. Ti odpovědnější kromě měnění plen chtějí ratolesti něco málo našetřit.
 

Kdysi se do kolébky dával dukát, později vkladní knížka, dnes je to nejčastěji stavební spoření. Není to však jediný možný nástroj, jak potomkovi zhodnotit nějaké peníze do začátku života. Klíčové jsou v tomto případě dva ukazatele. Jedním z nich je alespoň odhadovaný objem finančních prostředků, které chceme potomkovi našetřit a za další rozvrhnutí finančních produktů, aby dokázaly přinést požadovaný užitek.

Máte-li oddané babičky a dědečky, kteří chtějí svému vnoučeti něco málo přispět, je vhodné tomu přizpůsobit i celou strategii finančních produktů. Do hry se tak dostává zásadní proměnná a to, jestli peníze budou od blízkých příbuzných hrazeny jednorázově anebo pravidelně. Právě disciplinovaní prarodiče jsou pro spoření pro vaše dítě tou nejlepší variantou. Přispívají po menších částkách, zato ale pravidelně a dlouhodobě.

Ještě než zajdete do banky či si domů pozvete finančního poradce, zeptejte se svých rodičů, jestli hodlají svému vnoučeti spořit. Podobně si můžete popovídat i s dalšími členy vaší rodiny (strýcové, tety, další příbuzní). Nebývá však zvykem, že by třeba teta posílala své neteři peníze na její budoucí život. Častějším případem je, že babička střádá peníze vnoučatům.

Stavební spoření kontra podílové fondy

Stavební spoření je pro všechny zainteresované osoby asi nejsnazším finančním produktem na pochopení. Jistota „desetiny“ v podobě státní podpory pro každý příchozí vklad do celkové výše 20 tisíc korun ročně, je i pro tradiční střadatele z řad prarodičů, atraktivním spořicím produktem.

Pokud vám veškeré peníze dávají babičky a dědečkové v hotovosti, je další plánování s nimi o dost jednodušší. Vy tak můžete část peněz odkládat na spořicí účet nebo termínovaný vklad, případně na výše uvedené stavební spoření.

Neméně zajímavou možností, jak připravit malému nezbedovi vhodný finanční start do života, je založení akciového otevřeného podílového fondu. Kladem je dostatečně dlouhý investiční horizont a rovněž to, že můžete odkládat jen tolik, kolik aktuálně máte. V kombinaci se stavebním spořením jsou podílové fondy vhodným doplňkem.

Alternativou k podílovém fondům jsou fondy životního cyklu. Ty dokáží pracovat stejně jako fondy, avšak s tím rozdílem, že po zvolení příslušné investiční strategie nemusíte sledovat investice tak bedlivě, jako při tradičním fondovém investování.

Termínovaný vklad jako uchovatel hodnoty

Předpokládejme, že svému potomkovi budete spořit přinejmenším do jeho 18. roku života. Od jeho narození do jeho plnoletosti tak uplynou tři šestileté cykly v podobě vázací doby stavebního spoření. Z hlediska klesající tendence výnosů stavebního spoření v čase by byla škoda ponechat peníze v rámci jedné smlouvy ze stavebního spoření. Odpadá tak opětovné prodlužování navyšováním cílové částky. Po šesti letech smlouvu ukončíte a založíte novou.

V praxi tak budete mít tři finanční produkty. Stavební spoření jako základní nástroj pro konzervativní zhodnocení finančních prostředků. Dále pak termínovaný vklad, jehož úroková sazba by měla překonat inflaci a srážkovou daň z výnosů. Do třetice pak otevřené podílové fondy či program životního cyklu.