reklama

Zhodnocení úspor: Pomalá a rychlá alternativa

redakce dne 28. 03. 2014 - 00:00

Zhodnotit úspory lze pomalu a rychle. Oba způsoby zhodnocení volných peněz mají svá pro a proti. Správně odpověď neexistuje.
 

Každému vyhovuje něco jiného. To platí i pro osobní a rodinné finance. Pomalejší způsob většinou znamená zhodnocení úspor v rámci depozitního produktu. U něho máte jistý výnos, avšak žádné riziko ze ztráty hodnoty počátečního vkladu. Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Rychlejším způsobem se dají peníze zhodnocovat rovněž, avšak zvyšuje se riziko, že hodnota prvotního vkladu v čase bude kolísat. Stačí poté jedna nepříznivá událost, která vás donutí vybrat peníze a z původního plánu na zhodnocení úspor získáte znehodnocení.

Pomalá cesta zhodnocování peněz

Nejpomalejším způsobem zhodnocení volných finančních prostředků je jejich odložení na nízkoúročený spořící účet nebo termínovaný vklad. Výnosy v jednotkách procent ročně nepatří mezi nejnižší. Hodně záleží na tom, jak dlouho nebudete peníze potřebovat. Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Odložíte-li finance na termínovaný vklad s vidinou, že je nebudete potřebovat po dobu jednoho desetiletí a delší doby, zbytečně se ochuzujete o vyšší výnosy. Naopak při potřebě budoucího reálného financování vašeho projektu (firma, nemovitost, investice) má smysl ponechat úspory na spořícím účtu a po danou dobu realizovat nízký výnos.

Rychlejší cesta ke zvýšení úspor

Rychlejší variantou, kterak vhodně zhodnotit úspory, je zainvestovat volné peněžní prostředy do takových aktiv, které dokáží generovat zajímavý výnos. Čtěte také: Kdy investovat a kdy raději jen spořit?

Nemělo by zůstat bez povšimnutí, že atraktivní výnosy plynou z vyššího rizika. Tímto rizikem je primárně myšlen proměnlivý (volatilní) vývoj investice, ve kterém samotná hodnota jistiny může připomínat horskou dráhu. I přes tento nepříznivý výhled lze během určité doby získat vyšší výnos, než při pomalém způsobu zhodnocování úspor.

Omezení při zhodnocování

Mezi další kritéria, zda-li použít rychlou nebo pomalejší variantu zhodnocování volných peněz je především fakt, jestli jde o vaše celoživotní spory anebo jen část vašeho finančního majetku. Sázet všechno na jeden způsob, byť máte před sebou dostatečně dlouhý časový investiční horizont by nebylo moudré. Čtěte také: Superdlouhé investiční horizonty: 30 let a více

Pomalým způsobem můžete zhodnocovat veškeré vaše úspory, rychlá alternativa je určena jen pro část vašeho finančního majetku.