reklama

Získejte z jednoho vkladu až čtyři druhy výnosů

redakce dne 03. 04. 2012 - 01:00

Poradíme vám, jak získat z jednoho příspěvku až čtyři různé druhy výnosů z běžně dostupných finančních produktů.
 

Zprvu je vhodné laskavého čtenáře upozornit, že nejde o finanční perpetum mobile. To ostatně ve finančnictví nefunguje, i když někteří tvrdí, že ano. Stále je nutnost přilévat do vašeho finančního portfolia nové a nové peníze. Nemusí jít o ohromné sumy, ale třeba stokorunové částky.

Koruna na začátku…

Na samém začátku jsou vaše peníze. Abyste z nich získali další peníze, musíte je někam uložit či investovat. Pokud se rozhodnete je ponechat třeba na spořicím účtu, získáte úrok, který bude ještě zdaněn. Půjde tak o jednoduchý výnos, stejně jako je tomu třeba u investic do akcií a získávání dividend anebo nákupem podílových fondů.

Finanční prostředky lze získat tím, že využijete různých akcí bank a dalších finančních institucí. Některé banky připisují novým klientům bonusové úrokové sazby. V našich podmínkách jde hlavně o AXA Spořicí účet od AXA Bank. Ta je tímto jednáním notoricky známá. Otázkou zůstává, jak tyto akce nesou stávající klienti. To je však věc jiná.

…a čtyři druhy výnosů na konci

V další části tohoto příspěvku představíme čtyři možnosti, jak získat peníze navíc. Uvádíme i názorné ukázky, z jakých produktů a za jakých podmínek získáte další peníze. Ne nadarmo se říká, že halíře dělají talíře.

Podíl na zisku a úrok

Podílem na zisku se myslí zhodnocení vašich investic například v případě otevřených podílových fondů, programů životního cyklu nebo dividend u akcií. Podílem na zisku může být i vlastnictví obchodního podílu některé ze čtyř typů osobních či kapitálových společností. Jen pro pořádek je uvedeme. Je to akciová společnost, společnost s ručením omezením, komanditní společnost a veřejně obchodní společnost. Čtěte také: Jak při investování ušetřit na daních

Nejčastěji však jde o zisk z hospodaření fondu nebo držby akcií. Tento výnos je však závislý na tom, jak se daří společnostem, jejichž akcie nakoupil podílový fond. Proto údaje o výnosech z kapitálových investic lze brát jen s jistotou co se týče minulých období. Odhady budoucích zisků raději berte s rezervou.

Úrok má oproti výnosům výhodu v tom, že ten, jemuž peníze svěřujete, vám na začátku zhodnocování sdělí, jak vysokou úrokovou sazbu získáte. Často bývají úrokové výnosy nižší než je tomu u výnosů z fondů.

Státní příspěvek

Stejně jako pohádkový Honza ucházející se o svou princeznu, tak i vy musíte splnit několik podmínek, aby vám stát vyplatil státní příspěvek či podporu z finančních produktů, které jsou na trhu to platí podobně.

Pro získání nejvyšší možné státní podpory u stavebního spoření, která činí dva tisíce korun, musíte ročně uložit alespoň 20 tisíc. Pokud vložíte méně, získáte maximálně deset procent z vložené částky. Jestliže vložíte více, nezískáte navíc nic.

U penzijního připojištění platí podobná metoda jako v předchozím případě. Pro získání státního příspěvku musíte vložit jakoukoliv sumu od sto do pětiset korun. Státní příspěvek se pak v tomto případě pohybuje v rozmezí od 50 do 150 Kč. Jednou z podmínek je vložení vašeho příspěvku na měsíční bázi a ještě k tomu do předem daného termínu. Vložíte-li peníze například jednou ročně, ztrácíte nárok na státní příspěvek. Čtěte také: Penzijní připojištění a penzijní fondy v číslech

Příspěvek zaměstnavatele

Penzijní připojištění a životní pojištění má tu výhodu, že kromě výnosů můžete své úložky zvýšit i o příspěvky vašeho zaměstnavatele. Ten může každoročně vložit na oba produkty nejvíce 24 tisíc korun. Máte-li jen penzijní připojištění nebo životní pojištění, maximální vklad zaměstnavatele je pak 12 tisíc. Čtěte také: Průzkum: Nejoblíbenější finanční produkty

Životní pojištění musí být navíc zřízeno jako investiční nebo kapitálové. Jestliže máte rizikové životní pojištění, na příspěvek od zaměstnavatele nemáte nárok.

Daňové úlevy

Daňové úlevy jsou opět nastavené pro penzijní připojištění a životní pojištění. Možnost získat nárok na snížení daňového základu je ještě v případě úvěrů na bydlení. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření tak mají v daňových úlevách své opodstatnění.

Stejně jako u výše uvedených jednotlivých druhů příspěvků a úlev, je zapotřebí splnit i podmínky pro přiznání daňové úlevy. Daňový základ si můžete v rámci penzijního připojištění a životního pojištění snížit až o 12 tisíc korun ročně pro jeden produkt. Nejvyšší možná daňová úspora pro penzijní připojištění činí 1800 korun, pro životní pojištění je tomu stejně. Čtěte také: Daňové úspory z finančních produktů

Daňový základ při splácení úvěru na bydlení si můžete snížit až o 300 tisíc korun, což znamená úsporu na daních z příjmů do výše 45 tisíc Kč.