reklama

Začíná investiční příležitost pro nákupy zlata

redakce dne 02. 07. 2013 - 01:00

Zlato kleslo na historické minimum. Nálada investorů je na bodu mrazu. Je nákup investičního zlata příležitostí?
 

Hodnota zlata klesla během letošního prvního pololetí o 29,5 procenta, přičemž ve druhém čtvrtletí letošního roku poklesla jeho hodnota o 24 procent. Přesto by o zlatu měli přemýšlet zejména dlouhodobí investoři, kteří chtějí do tohoto kovu umístit část svého majetku. Ten by měl činit podle odborníků od pěti do deseti procent. Větší podíl nedává smysl. Na zlato je nahlíženo jako na pojistku, která drží hodnotu. Toto tvrzení působí na drobné investory jako pomyslný rudý hadr na býka. I přes tento pohled je vhodné možnost investice do zlata zvážit. Čtěte také: Proč (ne)investovat do zlata?

Zlato bylo na svém vrcholu v září 2011. Tehdy trojská unce vyšplhala až na hodnotu 1921 dolarů.

Nakupujte, když trh klesá…

Základní investorská poučka číslo jedna zní, že nejlepší časem pro investici je, když trh klesá. To se v tomto případě u zlata děje. Drží se na historických minimech a zatím není patrné, jestli se jeho hodnota bude zvyšovat. Při rešeršování podkladů pro tento článek jsme narazili i na tvrzení analytika Víta Jedličky ze společnosti Colosseum, který si myslí, že hodnota zlata může vystoupat k hranici 1600 dolarů za trojsku unci pouze v případě, že Spojené státy podniknou vojenskou intervenci proti Sýrii. Jestliže se tak nestane, bude se hodnota zlata držet na současné hodnotě okolo 1200 dolarů za trojskou unci.

…a nečasujte trh

A druhá příručka investora tvrdí, že by se investoři měli vyhnout časování trhu. Podle analytiků se má cena zlata v následujících 12 měsících pohybovat okolo jednoho tisíce dolarů za unci.

Tip na zlatou minci: Příchod Cyrila a Metoděje na Moravu

Česká národní banka vydá k výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu v roce 863 pamětní mince v nominální hodnotě 10 tisíc korun s hmotností jedné trojské unce (1 oz = 31,107 gramu). Prodejní cena mince se pohybuje lehce přes 30 tisíc korun. V prodeji bude 11 tisíc kusů. Datum vydání je 3. července 2013. Hrubá ryzí hmotnost je 999,9, průměr mince pak 34 milimetrů a 2,5 milimetrů tloušťky. Mince je vydávána ve dvou kvalitách. V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou budou v distribuci dva tisíce kusů, devět tisíc kusů ve špičkové kvalitě bude možné koupit s hladkou hranou. Autor návrhu je akademický malíř Vladimír Pavlica. Ražba mince je v režii České mincovny.

Kdy koupit zlato: Dnes nebo zítra?

Nemyslíme si však, že by drobný investor měl rok čekat, kam se pohne cena zlata. Na druhou stranu není ani vhodné přehnaně nakupovat tento kov. Investiční příležitost spatřujeme spíše v nákupu zlatých mincí, které kromě obsahu zlata mají z časového hlediska zvyšují svou hodnotu pomocí omezených kolekcí, které jsou mezi sběrateli zajímavé.

Předpovědi analytiků nemusejí být nejpřesnější, navíc pokles hodnoty zlata odstartovalo prohlášení šéfa amerického FEDu Bena Bernankeho, že tamní centrální banka začne tisknout nové peníze. V kruzích majetných klientů a správců aktiv začala panika a tito investoři začali masivně vyprodávat své zlaté investice.