reklama

Výběry z bankomatu mají svá pravidla

redakce dne 26. 02. 2013 - 00:00

Seznamte se s poplatkovou politikou bank ohledně výběrů hotovosti z bankomatů a ušetřete peníze.
 

Výběry hotovosti z bankomatu mají svá pravidla. Pokud se jimi budete řídit, ušetříte peníze, které byste jinak zaplatili na bankovních poplatcích.

Úplně prvním pravidlem, které byste měli mít na mysli, jsou poplatky za výběr z bankomatu. Téměř všechny banky a družstevní záložny, které působí na tuzemském trhu, mají výběr z bankomatu zpoplatněné. V obchodních podmínkách osobních účtů lze však najít řadu výjimek, kdy máte výběry z bankomatu zdarma. Stačí jen dobře číst.

Poplatky za výběr z bankomatu

Poplatky za výběr z bankomatu jsou celkem trojího druhu. Banky rozlišují výběry z vlastní bankomatové sítě, poté ze sítě jiných bank a výběry hotovosti z bankomatů v zahraničí.

Výběry peněz z vlastní sítě bankomatů

Základem pro správné vybírání peněz z ATM je v rámci sítě bankomatů banky, u které máte vedený osobní účet. Nejčastěji za výběr peněz z bankomatu zaplatíte poplatek ve výši pěti nebo šesti korun. Záleží na tom, u jaké banky máte zřízen osobní účet a také na tom, jaký máte balíček. Například u účtu Era online účet od Era/Poštovní spořitelna za výběr z bankomatu nic nezaplatíte. Nejvyšší poplatek za výběr z bankomatu si účtuje mBank a to 35 korun. Výběry u této banky můžete mít i zadarmo, avšak při splnění určitého počtu výběrů a jejich objemu.

Výběry peněz z cizí sítě bankomatů

Druhou možností jak vybírat peníze, je použít bankomatu, který není provozován vaší bankou. Výběr hotovosti se tak v tomto případě notně prodraží. Standardní poplatek se pohybuje okolo 30 korun. Některé banky ho ještě zvyšují o poplatek vyjádřený v procentech z vybírané částky.

Výběr z bankomatů v zahraničí

Poslední možností je výběr peněz v zahraničí. I zde je vhodné rozlišovat u jaké banky finanční hotovost vybíráte. Třeba Česká spořitelna má výběry v zahraničí zpoplatněné stejně jako v tuzemsku. Musíte však hledat bankomaty s logem Erste Bank, která vlastní výše uvedenou banku. Podobně jsou na tom i další velké banky působící v tuzemsku.

Druhým případem jsou ty banky, které zpoplatňují výběry z bankomatů v zahraničí v podobě pevně stanoveného poplatku a procentním paušálem z vybírané částky. V praxi to může vypadat následovně.

Příklad: Poplatky za výběr v zahraničí

Výběr z bankomatu stojí 80 Kč a z každé sumy navíc zaplatíte 0,5 procenta. Vybíráte-li například částku rovnající se ekvivalentu pěti tisíc korun, bude celkový poplatek činit 105 korun (80 Kč + 25 Kč, což je 0,5 procenta z 5 000 korun).

Praktický návod jak ušetřit na výběrech

Na výběrech peněz z bankomatů lze ušetřit tak, že si pečlivě přečtete ceník banky, která vám vydala platební kartu. Bez znalosti poplatkové politiky se nehnete z místa a nic moc neušetříte.

Omezte výběr peněz z cizích bankomatů

Stojí-li vedle sebe dva bankomaty, přičemž z jednoho máte výběry zadarmo a ve druhém pak za několik desítek korun, vyplatí se udělat pár kroků navíc, abyste vybírali bezplatně.

Vybírejte větší sumy peněz

Je velký rozdíl, jestli během měsíce provedete pět menších výběrů hotovosti po pěti korunách za výběr, anebo dva větší.

Pročítejte si bankovní balíček

Některé banky nabízí pro své klienty balíčky bankovních služeb. V nich jsou zahrnuty nejčastější úkony, přičemž řadu z nich nemusíte vůbec využívat. Mít osobní účet bez balíčku se vám tak v některých případech může vyplatit a vy tak ušetříte. Pokud si myslíte, že těch pár korun měsíčně vám za to nestojí, vynásobte si to dvanácti. Vyšlé číslo vás může nemile překvapit.