reklama

Veronika potřebuje malou půjčku před výplatou

redakce dne 14. 06. 2013 - 01:00

S blížícím se koncem měsíce je na tom Veronika špatně s penězi. Nevychází jí počty a potřebuje si vypůjčit pár tisícikorun.
 

Nejjednodušším způsobem se Veronice jeví vypůjčit si prostřednictvím tzv. finské půjčky několik tisíc korun. Finská půjčka je vlastně SMS půjčka, kdy pošlete SMS zprávu na příslušné číslo podle daného vzoru a do 24 hodin máte potřebné peníze na účtu. Nevýhodou této půjčky je, že zaplatíte několik set korun navíc. Půjčku musíte splatit nejméně do jednoho měsíce. Kladem naopak je, že půjčku získá téměř každý, nemusíte dokládat potvrzení o příjmech a není nutné mít ručitele. Tuto službu oceníte tehdy, kdy vám chybí několik tisíc korun, ale platby, jenž čekají na úhradu nepočkají.

 

Začarovaný kruh drobných půjček

Veronika si uvědomuje, že si nelze donekonečna půjčovat jednou za pár měsíců malé částky. Jenže její finanční situace není nejlepší a zlepšení není na dohled. Jako matka samoživitelka musí vyjít s tím málem co má a ještě zaopatřit dvě dítka školou povinná.

Bývalý manžel výživné na děti neplatí a ani se k tomu nemá. Alimenty tak každým měsícem povyrostou o několik tisíc korun. Celkový dluh vůči bývalému mužíčkovi narostl na několik set tisíc korun. Právě tyto peníze by Veronice velice pomohly získat finanční polštář a dopřát dětem například lepší oblečení, školu v přírodě nebo zajít častěji do kina či divadla na pohádky.

Optimalizace výdajů

Jedním z několika řešení je pečlivější plánování výdajů. Navýšení příjmů je pro Veroniku hudba budoucnosti, kterou nikdy neuslyší. Výdaje naopak omezit může, byť to nebude nic radikálního. Snižování výdajů se někdy rovná napínavé činnosti, neboť omezování nákladů nemusí vyjít a žádné úspory se nemusejí podařit najít.

Tři tipy, jak lépe nakládat s penězi

Aby Veronika lépe vyžila se svým příjmem a současně si nemusela půjčovat před výplatou peníze, je vhodné si vést podrobnou evidenci výdajů. Zapisovat si do nich každý výdaj, byť by šlo o zmrzlinu koupenou dětem při procházce městem.

Druhým tipem je obálková metoda, kdy v každé obálce máte předem danou částku, kterou můžete během daného období, nejčastěji jednoho týdne, utratit. Už dopředu můžete počítat s většími výdaji jako je nájem, energie, rodinné nákupy.

Obálky lze vystřídat jen detailním vedením domácího účetnictví. Zkrátka si na každý týden stanovíte sumu a od ní odečítáte veškeré výdaje, jenž jste během týdne měli. S hotovými penězi v tomto případě nepracujete, ale pro průměrně inteligentního člověka nečiní tato drobná abstrakce potíže.

Třetím tipem je hledat ve výdajích takové, které byste mohli snížit. Ve většině případech jde o omezení tabákových výrobků a alkoholu. Tyto dvě skupiny konzumních výdobytků k životu nutně nepotřebujete. Silní kuřáci mohou měsíčně prokouřit i několik tisíc korun. Rozhodnou-li se omezit spotřebu, vedlejším efektem jsou často úspory a zlepšení zdravotního stavu.