reklama

Věčné dilema: Akcie nebo fondy?

Josef Janda dne 01. 12. 2010 - 00:00

Akcie nebo fondy? Anebo chcete-li hypotéka nebo podnájem? Dilemat ve finančnictví je plno. Zaměřme se na jedno, které nemusí být jednoznačné.

Pro někoho je nakupování akcií takřka pravidelným zhodnocováním peněz. V investiční hantýrce se tomu říká investování. Každý měsíc vydá za své oblíbené cenné papíry předem známou částku. Oproti obchodníkům s akciemi se dlouhodobý investor zbytečně nestresuje. Zprávy z burzy sleduje tak na půl oka a nenervuje se, když akciová společnost vyhlásí, že vyplatí nižší dividendy, neboť je hospodářská recese. Ani když padají ceny cenných papírů, není je to pro investora konec světa. Zkrátka za stejné peníze nakoupí víc kousků. V budoucnu se mu jistě zhodnotí. Čtěte více: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

Příliš rozdílný není ani investor investující do otevřených podílových fondů. Pokud je praktičtější, zřídí si trvalý příkaz k úhradě a dále se podílovými fondy nezabývá. Jednou za čas mu přijde od investiční společnosti, u které má sjednané fondy, informativní výpis. Jestliže si investor nehoní tričko a nepočíná si s fondy jako obchodník s akciemi, jsou mu výkyvy na kapitálových trzích poměrně lhostejné. Čtěte více: Pět rad pro zájemce o investování do podílových fondů

Mezi další pojmy ovlivňující cenu akcií patří emisní ážio. A také všudypřítomné dividendy, které znamejí pravidelný příjem akcionáře.

Co mají akcioví a fondoví investoři společné?

Investoři kupující akcie nebo podílové listy investičních společností mají společného více, než se na první pohled zdá. Za prvé berou svou budoucnost pevně do rukou. Už jen proto, že investují peníze do určitého rizika, což akcie anebo některé typy fondů jsou. Za druhé nebyli líní a zjistili si alespoň základní informace o jednotlivých investičních nástrojích. Lidí, kteří mají spořicí účet nebo termínovaný vklad je hodně. Avšak těch, kteří si kromě toho zřídili i obchodní účet už o poznání méně. I když je investování do podílových fondů nesporně snazší, než nakupování akcií, stále jde o snahu získat z peněz co nejvíce. To se lidem mající spořicí účet těžko povede. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Proč je investování do akcií vyšší „level“?

Podílové fondy však tvoří jakousi přestupní stanicí mezi střádali peněz a investory. I „fondaři“, jak by se investorům do otevřených podílových fondů mohlo říkat, mohou nakupovat podílové listy dluhopisových nebo garantovaných fondů. O riziku, které je při investování přítomné, pak nemůže být řeč. Jestliže investor při investici do takto „nerizikové“ investici ztratí pár procent, nejedná se o příliš velikou ztrátu. Podobnou „ztrátu“ v jednotkách procent můžete realizovat i v případě, že máte úspory na běžném účtu. Zde však ztráta nepochází z nepředvídatelnosti kapitálových trhů, ale z prostého působení inflace. Čtěte více: Střední třída: Kdo patří do základní vrstvy obyvatel každého civilizovaného státu?

Akciový investor si na nic nehraje. Mezi ním a jeho penězi nestojí žádný zkušený portfolio manažer, jako je tomu u podílových fondů, ani mu obchody neřídí počítač. Musí se spolehnout na svůj úsudek a vlastní schopnosti dobře analyzovat trhy.