reklama

Vánoce, dárky, peníze

redakce dne 23. 12. 2014 - 00:00

Blížící se Vánoce přinášejí dilema, zda-li si užít volné chvíle v klidu a pohodě anebo v hektickém tempu s cílem mít co nejhezčí svátky.
 

Vánoce nenechávají nikoho chladnými. Předvánoční shon dává tušit, že jde stále o velkou událost. V redakci finančního serveru investia.cz si myslíme, že všeho moc škodí a Vánoce by měly být spíše poklidným rozjímáním a nicneděláním, než oslavou konzumu, spěchu a stresováním nad tím, že jste nesehnali vše, co jste si vytkli.

Nejlepší dárek

Přemýšleli jsme, jaký dárek je nejlepší. Ideálně takový, který obdarovávanou osobu potěší. Mezi další požadované vlastnosti je určitá dávka praktičnosti a současně je dostatečně reprezentativní a zároveň i nedrahý. Vhodné je nedávat žádné dary, které nejdou spotřebovat – vypít, sníst, vymydlit nebo vymazat či odlít. Zároveň jde o drobnost, kterou upotřebíte i vy. Sadu kvalitních ručně vyrobených mýdel můžete případně užít sami anebo poslat dál do světa.

Recyklace Ježíška

Nebojte se dárky recyklovat. Nebudou se vám alespoň povalovat v příbytku. Jen je potřeba pamatovat, abyste ten samý dárek nedali předchozímu dárci. Máte-li špatnou paměť, použijte lepící štítek s popiskem, od koho a kdy jste inkriminovanou věc dostali. Pořádek dělá přátele.

Financování

Otázka peněz nabývá v předvánočním období na důležitosti. Ne každý dokáže veškeré dárky poplatit z volných peněz, které se mu povalují na bankovním kontu. Dárky na úvěr jsou neklamným rysem, že ne každý je schopen podarovat své bližní maličkostmi a myšlenkou. Zvláště záludné je podarovávání potomků, kteří zkrátka čekají sto plus jednu věc. Kvantita spolu s drahostí pak nahrává úvěrovým společnostem. Dilema jak moc podarovat malé nezbedníky a nezbednice řešit nebudeme.

Tipy na dárky

Nemáte-li žádný důvod držet Vánoce a rozdávat dárky, můžete alespoň šířit neotřelou myšlenku, že jste obdarovali Ježíška. Tato naše myšlenka vyplývá z představy, že Ježula je v podstatě pošťák, který dopravuje dárky sem tam a občas se i sekne a dá někomu něco špatně. Abyste mu ušetřili logistickou kapacitu, nedáte nikomu nic. Teze platí především pro dárky dávané pod stromeček přímo 24. prosince. V jiný den toto tvrzení již neplatí.

Absolutní vítěz v soutěži o nejlepší, nekrásnější a nejchytřejší gešenk: Věnuj dárek Ježíškovi.

Obálky a odečty

Zajímavou kapitolou jsou dárky v obálkách. V drtivé míře jde o peníze, případně dárkové poukázky. Setkali jsme se dokonce i se stravenkami. Jen nevíme jestli šlo o omyl, vtip anebo ukázku hodně špatného vkusu. Zvlášť komplikované se nám jeví, kolik peněz, respektive v jakých hodnotách dárkové poukazy dávat. Ani toto nebudeme dále rozpitvávat.

Nechcete-li si lámat hlavu koho a čím obdarovat a zároveň se vám obálková metoda zdá příliš fádní, můžete zvolit formu odečtů. Metoda spočívá v pečlivé komunikaci mezi skupinou vzájemně se obdarovávaných. Vhodné třeba pro rodiny se staršími potomky. Každý člen napíše soupis věcí, které by si přál a uvede i cenovou hladinu. Poté nastoupí jednoduchá matematika a jednotlivé dárky se sečtou a zároveň podle osob odečtou. Kladné rozdíly si pak mezi sebou účastníci rozdělí.

Pevně věříme, že si letošní Vánoce užijete podle svého gusta a po jejich skončení se budete opět těšit na ty další.