reklama

Spotřebitelské úvěry

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:51

Spotřebitelský úvěr nebo spotřebitelská půjčka je samostatný produkty, jehož sjednání nepodmiňuje žádný další finanční produkt. Před sjednáním půjčky by si měl každý ujasnit důvody jeho pořízení. Spotřebitelské úvěry mohou někdy vést do dluhové pasti.

Spotřebitelské úvěry poskytují jak banky, tak i tzv. splátkové společnosti. Rozdíl mezi poskytnutím půjčky u banky a splátkové společnosti se liší především tím, že banka nepůjčuje rizikovým klientům, zatímco splátkové společnosti toto riziko nemusejí brát na vědomí. Je celá řada případů společností, které se zaměřují na lidi bez příjmů a vytvářejí jim tzv. úvěrovou závislost, kdy dlužník nemá šanci svůj dluh splatit, ale musí neustále platit.

Na co si dát při sjednání spotřebitelského úvěru pozor

Při sjednávání spotřebitelského úvěru nebo půjčky by si měl každý prostudovat smlouvu o půjčce a případě, že něčemu nerozumí se poradit se svým právníkem, finančním poradcem nebo zkušenějším člověkem. U smlouvy je nutné se zaměřit na výši půjčované částky, dále pak na úrokovou sazbu, náklady na vedení úvěrového účtu a v neposlední řadě i na systém pokut a sankcí při neuhrazení splátek. Řada podvodných úvěrových společností těží právě na systému sankcí.

Hlavní záludnosti u spotřebitelských půjček

Při sjednávání půjčky je nutné si dát pozor na vysokou sazbu RPSN, neprůhledné anebo těžké podmínky, pokud si člověk půjčuje v bance, může po něm chtít i založení a vedení účtu. Měsíční poplatky za vedení úvěru mohou být mnohdy vyšší než samotný úrok. Určitým rizikem zvláště u jednotlivých zprostředkovatelů je poplatek za vyřízení úvěru před jeho schválením.

Co znamená sazba RPSN ve spotřebitelských úvěrech

RPSN znamená roční procentní sazbu nákladů a udává, jak vysoké jsou náklady na půjčku. Často jde o součet úrokové sazby a všech poplatků spojené se zřízením a správou úvěru. Jestliže bude hodnota RPSN 20 procent, tak ročně náklady půjčky budou jednu pětinu z půjčených peněz. Jestliže si člověk půjčí deset tisíc korun, dva tisíce korun budou náklady na úvěr.

Výhody spotřebitelského úvěru

Spotřebitelský úvěr má zejména výhody, že ho lze zřídit na dobu jednoho roku až deseti let. Půjčit si lze částku až do výše jednoho milionu korun. Úvěr lze splácet z libovolného bankovního účtu, převodem SIPO nebo vkladem na pokladu banky nebo splátkové společnosti. Pokud to podmínky úvěru umožňují, může si dlužník měnit výši úrokových splátek a upravovat si tak splátkový kalendář. Lze si sjednat pojištění pro případ nesplácení úvěru z důvodu smrti, nemoci, úrazu nebo ztráty práce.