reklama

Typologie střadatelů

redakce dne 17. 06. 2013 - 01:00

Někdo ukládá peníze na spořicí účet, jiný volí termínované vklady. Typologie drobných střadatelů podle toho, kam dávají peníze.
 

Raději to uvádíme hned na začátku tohoto příspěvku. Neberte informace v tomto textu za dogmatické, ale s lehkou nadsázkou. Chtěli jsme odlehčit téma a současně stručnou a srozumitelnou formou ukázat na časté nešvary lidí, kteří spoří na osobním účtu či nechávají své peníze v plechovce pod podlahou.

Konzervativní jistota ztráty

Máte-li odpor k výnosům a úrok považujete za něco jako hřích, jsou pro vás vhodné dvě varianty, kam uložit volné peníze. První z nich je ponechat si je doma ve slamníku. Přeci jen je nemusíte nikam nosit, hlavně ne do banky. Cestou by vás mohli přepadnout loupežníci a všechny peníze vám vzít. Případně by si je vzala banka, až by ji zase někdo vytuneloval. Toto jsou časté důvody lidí, proč nevyužívají bankovních služeb a nesvěří do jejích nedobytných (a pojištěných) sejfů hotovost. Raději si ji doma syslí do štrozoku, kde o ně mohou přijít raz dva. Stačí, aby do jejich domácnosti zavítala nevítaná návštěva anebo je přišel navštívit červený kohout.

Druhou možností kam s penězi jsou osobní účty. Na nich lidé drží povětšinou své životní úspory. Nejenže nic nevydělají, dokonce o část svých peněz přijdou vinou inflace. Podobně jako kdyby finanční prostředky ponechaly svému osudu kdesi v zapomenuté přihrádce kuchyňské linky.

Trendy spořicí účty

O něco lépe zvládají řídit své finance lidé, kteří využívají moderních spořicích instrumentů jako jsou spořicí konta nebo termínované vklady. Druhý produkt je do určité míry přetrvávající podobně jako dlouhohrající gramofonová deska. Oproti penězům ve slamníku jsou termínované vklady a spořicí konta vhodnou příležitostí, jak alespoň o něco snížit ztrátu plynoucí z všudypřítomné inflace.

Termínované vklady v sobě obsahují několik dalších podtypů, které můžete využít na cestě za rozmnožování vašich peněz. Více se o nich dočtete v článku Termínované vklady na pět způsobů

Stavební spoření jako vyšší dívčí

Stavební spoření již představuje na poli osobních a rodinných financí pomyslnou vyšší dívčí. Abyste na tomto depozitním produktu co nejvíce benefitovali, je nutné pochopit systém připisování státních podpor a jejich výše. Takže pokud si „stavebko“ sjednáte a současně z něho dokážete získat maximální možný potenciál v podobě částky dva tisíce korun od státu, máte za sebou pomyslné absolvování vyšší dívčí.

Postupka vkladových produktů

Získat ze svých peněz získat co možná nejvyšší užitek, je vhodné mít uzavřeny tyto tři základní spořicí produkty: osobní a spořicí účet a stavební spoření. Jakmile vám stavební spoření doběhne, můžete se porozhlédnout po vhodném termínovaném vkladu.

Vaše peníze můžete i investovat, ale o tom raději zase v jiném odlehčeném článku, o kterých nebude v letošním parném létě nouze.