reklama

Tři tipy na dlouhodobé investice

redakce dne 04. 10. 2013 - 01:00

U investic platí důležité pravidlo. Investujte dlouhodobě. Jenže jak vynaložit investované peníze skutečně efektivně?
 

Možností, jak zhodnotit volné peníze, je bezpočet. Na začátku každého investování je vhodné zodpovědět několik otázek. Hlavním kritériem je objem peněz, jenž chcete anebo jste schopni vyčlenit a zároveň čas na jak dlouho můžete finanční prostředky postrádat.

Neméně důležitým kritériem je i požadavek na výnos. Začátečnickou chybou je stanovení výnosu slovem hodně namísto číselnou hodnotou. V tomto bodě buďte konkrétní. Udejte číslo nebo nějaký rozptyl. Například si svůj investiční záměr můžete stanovit nějak takto: Odteď do tří let chci zhodnotit 200 tisíc korun ze stavebního spoření tak, abych se nemusel investici takřka věnovat a dosáhl jsem průměrného výnosu alespoň deset procent.

Investujte peníze pečlivě

V rozhodnutí je důležité kolik peněz chcete investovat, jakým způsobem a na jak dlouho. Otázka výnosu je spíše zbožným přáním, neboť zhodnocení není u investic nikdy dopředu jasné. Rovněž podmínka vlastní aktivity anebo pasivity je důležitá. Investovat peníze lze třeba do koupi bytu a vaší jedinou prací bude nalézt solventního nájemníka. Naopak při rozběhnutí podnikání budete muset být aktivní vy. V některých případech i více, než kdybyste byli zaměstnancem. Část aktivit lze vykonávat bokem. To se týká třeba nákupu akcií nebo pronajímání nemovitosti. Na jiné aktivity vám nebude stačit pracovní týden ani tradiční osmihodinová pracovní doba.

Akcie, podílové fondy

Nejčastější investicí nejednoho drobného investora je nákup cenných papírů. Je jedno zda-li jde o akcie či dluhopisy, anebo podílové listy v rámci otevřených podílových fondů. Raději neinvestujte všechny peníze najednou, nýbrž po menších částech, třeba po desetinách. Zprůměrňujete nákupní cenu a vyhnete se vstoupení na kapitálový trh v ten nejméně příhodný okamžik.

Vlastní byznys

Rozběhnout firmu lze i doma v obývacím pokoji. Záleží na zvoleném oboru podnikání a jeho rozsahu. Budete-li se zabývat doučováním matematiky pro středoškolské studenty, nebudete mít takřka žádné investice. Naopak při rozbíhání výrobní firmy nebo obchodu je zapotřebí investovat do vybavení apod.

Podnikání však není úplně nejčistější investicí, byť jde v řadě případů o dlouhodobý zdroj příjmů. Abyste mohli na vlastní podnik nahlížet jako na investici, nesměli byste být na vedení firmy zainteresování. V praxi to znamená, že do firmy jednou za čas přijdete prohlédnout si zaměstnance či zaměstnankyně a zároveň se nemusíte zabývat operativním řízením. Tento způsob podnikání není automatický. Mnohem častěji budete pracovat do úmoru a po dlouhé roky budete rozhodovat i o takových záležitostech, jako je nákup špendlíků.

Časem se z každého malého byznysu může stát středně velký nebo dokonce velký a vy se řízení firmy nebudete muset věnovat.

Nemovitosti

Nemovitosti nejsou jen byty nebo domy patřící do skupiny rezidentních realit. Nejeden investor se poohlíží po investicích do zemědělské půdy, chovného rybníka nebo lesa. Chcete-li investovat do nemovitostí, je nejjednodušším způsobem nákup reality, kterou budete pronajímat.

Složitější způsob zvolíte tehdy, chcete-li využít potenciál této investice. Nákupem zemědělské usedlosti s několika hektary půdy můžete začít podnikat. Veškeré aktivity jsou sice vázány na vás samotné, dlouhodobě však může jít o zajímavý způsob, jak si zajistit dostatečný příjem.