reklama

Tři důvody proč si nepořizovat hypotéku

redakce dne 19. 08. 2016 - 00:00

Vzít si za každou cenu hypoteční úvěr nemusí být pokaždé výhra. Existují nejméně tři dobré důvody, proč se do bydlení na úvěr nehnat.
 

Pomineme důvody jako je nízký příjem, který na obstojný hypoteční úvěr umožňující koupit vysněnou nemovitost zkrátka nestačí.

Nákup nemovitosti v nízkém věku

Jistě je máte mezi svými přáteli či alespoň známými. Mladí profesionálové. Dostudovali vysokou školu, pár let pracovali a přitom bydleli v nájmu. Poté došli k rozhodnutí pořídit si vlastní bydlení. Jenže výše mzdy či platu po pár let práce není v takřka žádném oboru astronomická a neumožňuje pořízení hypotéku v odpovídající výši, jako jsou vaše představy o bydlení.

Čtěte také: Jak na startovací byt a první společné bydlení

Častým argumentem pro pořízení vlastního příbytku na hypotéční úvěr je, že proč platit nájem, když stejnou částku lze vkládat do hypotéky.

Pořízením prvního, v celé řadě startovacího bydlení, je malý byt, který jednotlivci stačí. Nic velkého, maximálně v současnosti tolik oblíbená 2+kk, která pro single život, případně ten partnerský, bohatě vyhovuje. S rozvinutím vztahu do manželství, anebo dlouhodobějšího životního partnerství s pořízením potomstva, se malé byty ukazují jako přešlap. Druhým výrazným omezením malých bytů jsou jejich cen, které nejsou závratné. Pro plno lidí s dobrými příjmy jsou menší byty dostupné. Pro pořízení hypotéky na jeden či dva miliony korun stačí lehce nadprůměrné příjmy. V čase se příjmy mohou proměňovat a s tím i případný úvěrový rámec, který na sebe váží.

Našponovaná hypotéka

Druhým proti, proč si hypoteční úvěr coby dlouhodobý závazek raději nepořizovat, jsou našponované příjmy. Proces sjednávání hypotéky je ve znamení komplexní posouzení bonity žadatele o úvěr. Pro získání hypotéky se tak nejeden žadatel dostává do situace, kdy ve spolupráci s hypotéčním makléřem propočítává příjmy a výdaje za účelem přidělení úvěru značně kreativním způsobem. Dochází tak k situacím, kdy drobný neočekávaný finanční výdaj navíc, může ohrozit schopnost splácet.

Čtěte také: Našponovaná hypotéka

Pořízení vlastního bydlení na dluh nemusí být ne úplně šťastnou variantou.

Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos vynakládá desetina domácností s hypotečním úvěrem až tři čtvrtiny všech svých příjmů na její splácení a související náklady na bydlení. Dvě pětiny domácností s hypotékou nedokázala za uplynulý rok našetřit finanční rezervu ve výši dvou měsíčních splátek úvěrů. Při hrubém součtu vychází, že až polovina domácností, které mají hypotéku, není na tom po finanční stránce úplně v pořádku.

Čtěte také: Hypoteční desatero

Snížená pracovní mobilita

Pořízení rezidenční reality na hypotéku snižuje i mobilitu zaměstnanců ohledně případného stěhování za prací. V Česku jde opět o hojně rozšířenou ochotu za prací dojíždět, případně se za ní odstěhovat. Dlouhodobý závazek této schopnosti rovněž neprospívá.

Redakci finančního serveru investia.cz jsou známy případy, kdy se lidé po ukončení vysoké školy usídlili ve svém univerzitním městě, nejčastěji v Praze, a po letech se jim zastesklo po návratu domů, často do menšího města. V nejednom případě museli řešit, co udělají s hypotékou. To je však téma na jiný příspěvek.