reklama

Tři důležitá „Dé“ na stáří: Děti, domy a důchod

redakce dne 14. 12. 2012 - 00:00

Příprava na stáří není jen budování finanční rezervy. Dalšími pilíři jsou slušně vychované děti, vyřešené bydlení a státní důchod.
 

Ještě než odejdete na odpočinek, vyřešte tři základní věci, které vás ve stáří potkají. Mezi tolik oblíbenou triádu patří potomstvo, nemovitosti a důchod. Na stručném popisu si ukážeme, proč je nutné mít ošetřené potomky, domy a penzi.

Děti jsou budoucnost

Kvalitní výchova vlastních dětí, ale i těch osvojených nebo adoptovaných, je silnou devizou do budoucna. Důraz je kladen zejména na to, aby vám vaši potomci ve stáří pomohli. A to nejen finančně, ale i tím, že vás dovezou k lékaři či pro vás zajistí asistenční pomoc v domácnosti. Případně si vás nastěhují k sobě domů a postarají se o vás až do konce vašeho života. Pravě poslední životní situace se ze současné společnosti vytrácí.

Vyřešené bydlení

Ve stáří budete muset někde bydlet. Drobnou výhodu má ten, kdo bydlí ve vlastním. Nejde však o žádnou zásadní podmínku. Bydlení ve vlastním se může stát finanční přítěží pro každého, kdo nezvládne spravovat svou nemovitost.

Nájemní bydlení má tu výhodu, že se můžete kdykoliv přestěhovat. Zmenšit a tím pádem i snížit cenu nájmu a dalších nákladů souvisejících s bydlením. Omezení výdajů je flexibilnější právě u bydlení v podnájmu.

Výhodou vlastního bydlení je i to, že nemovitost můžete prodat. Za utržené peníze si dopřát pobyt v kvalitním sanatoriu, ve kterém dožijete zbytek vašich dnů.

Starobní důchod

Starobní důchod nezatracujte. Z médií se na nás valí plno informací o tom, že státu docházejí peníze na výplatu důchodů. Nyní to není tolik viditelné, ale situace se v dalších letech začne projevovat čím dál více. Dnes je jisté, že za dvacet a více let nebude státem vyplácený starobní důchod stačit lidem na pokrytí všech životních potřeb. Zároveň půjde o dávku, se kterou se dá i do budoucna počítat. Jedinou jistotou, kterou od státu již dnes dostanete je, že vám v budoucnu zaplatí alespoň nějaký minimální důchod. Nepůjde o žádnou velkou sumu.

Státem vyplácený starobní důchod tak pro řadu padesátníků a mladších nebude jediným příjmem, ale jedním z několika. Velikost finanční rezervy se bude odvíjet právě podle toho, kdy půjdete do důchodu a jak vysoký bude. Vlastním faktorem je i rozdíl mezi vašimi současnými příjmy v ekonomicky aktivním věku a příjmy v seniorském věku.