reklama

Superdlouhé investiční horizonty: 30 let a více

Josef Švejda dne 22. 10. 2010 - 08:00

Začněte si zvykat na superdlouhé investiční horizonty. Ocení je ti, kteří se připravují na odchod na odpočinek avšak, do důchodu půjdou nejdříve za 30 a více let.

V řadě příruček o investování do akcií se uvádí jako dlouhodobý investiční horizont délka alespoň pěti let. Podobně to vidí i účetní standardy. Avšak operujete-li s delšími obdobími, musíte si je umět také nazvat. Výhodou super dlouhých investičních horizontů je fakt, že dnes pořízené investice se vám mohou několikrát zhodnotit. Současně musíte počítat s rizikem, že můžete vsadit na špatného koně.

Diverzifikujte

Jestliže se právě v těchto dnech rozhodujete o vytvoření například akciového portfolia, měli byste mí na mysli právě diverzifikaci. Tu si můžete představit pod několika různými hledisky.

Diverzifikace může být produktová, což v praxi znamená, že si koupíte jak akcie, tak třeba investiční certifikáty a zbytek peněz vložíte do termínovaného vkladu. Další formy diverzifikace jsou například podle zaměření společnosti, jejíchž akcie nakupujete anebo podle její geografické polohy. Čtěte více: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

Měnová rizika

Při dlouhodobém investování se můžete setkat s měnovými riziky. Těžko dopředu říci, jak se bude chovat koruna a jak ostatní měny. Měli byste počítat s tím, že během příští dekády se může v Česku změnit měna z koruny na euro.

Slučování a krachy firem

Při investičním výhledu dvaceti a více let může dojít k řadě fúzí firem, jejichž akcie vlastníte. Stejně tak i ke krachům společností. Je těžké odhadnout, jaká společnost se „jen“ sloučí s jinou a která zanikne. Před deseti lety nikdo nevěděl, že v prosinci 2001 vyhlásí firma Enron krach. Předtím patřila společnost Enron mezi velké hráče bok po boku například Microsoftu, Intelu nebo Exxon mobilu.

Podobně před deseti lety nemohl nikdo tušit, že nově vzniklá společnost Google, která přišla se stejnojmenným vyhledávačem bude na konci první dekády 21. století v několika oblastech ohrožovat Microsoft. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Sledujte trendy

Abyste se alespoň vyhnuli výše uvedeným nepředloženostem – zejména pádu některé z velkých společností – sledujte pravidelně trh. Stačí když se budete zajímat o oblasti oborů, do kterých jste investovali, anebo sledování ekonomicko-politické situace států, na jejichž území společnost vyvíjí svou hlavní podnikatelskou činnost.

Pro superdlouhé investiční horizonty bude charakteristické jak růst hodnoty akcií, tak i jejich propady.