reklama

Stavební spoření vzor Ústavní soud 2011

redakce dne 29. 04. 2011 - 00:00

Ústavní soud zrušil nemorální 50procentní daň, která byla uvalena na státní podpory stavebního spoření. Jako hlavní autor této daně, jež si s ničím nezadá s podpásovým úderem, byl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ještě než si otevřete láhev šampaňského a připijete na zdraví ústavním soudcům pro jejich rozhodnutí, které vaše peněženky jistě přivítají, přečtěte si, jak se vlastně stalo, že Kalousek dokázal snížit stavební podporu u tohoto populárního finančního produktu.

Úspěch schválení omezení stavebního spoření tkvěl zejména v jeho schvalovací proceduře. Nález Ústavního soudu se tak zaměřil zejména na legislativní proces, ve kterém byla ona 50procentní daň a další úpravy parametrů stavebního spoření schvalovány. Vláda pod vedením Petra Nečase použila tzv. legislativní nouzi, ve které odpadají jednotlivá čtení a diskuse nad zákony. Rovněž ztěžuje opozici vyjádřit se k projednávaným zákonům. O právní normě se poté hlasuje v poslanecké sněmovně.

Co se stane po verdiktu Ústavního soudu?

Ústavní soud svým rozhodnutím zrušil 50procentní daň. Tím vlastně celou normu vymazal. Stát tak doplatí to, co střadatelům na základě loni schválené normy vzal. Ve hře jsou doplatky státních podpor stavebního spoření za rok 2010. U smluv ze stavebního spoření založených do konce roku 2003 to bude 2250 korun, u smluv sjednaných po 1. lednu 2004 to bude 1500 korun.

Zatímco loňský rok byl výrokem Ústavního soudu anulován a klienti stavebních spořitelen o nic nepřijdou. Letošní rok bude zřejmě ve znamení skutečného krácení podpor. Vláda bude mít dost času na to, aby zákon o omezení státní podpory prošel standardním legislativním procesem, který nebude možné jakkoliv napadnout u nejvyšší soudní instance v zemi.

Stavební spoření po roce 2011

Státní podpora tak bude za letošní rok činit nejvýše dva tisíce korun na jednu smlouvu. Ve hře je i zrušení stavebního spoření. To se se vší pravděpodobností ministru Kalouskovi zřejmě nepodaří. Ministr financí může ale protlačit úpravu zákona, která jasně stanoví, na co se stavební spoření bude moci použít. Půjde tak o účelově vázaný produkt, který přestane být pro řadu lidí výhodný.