reklama

Stavební spoření využívají lidé ke spoření, nikoliv k získání úvěru

Josef Janda dne 29. 03. 2011 - 00:00

Čtyři z pěti střadatelů využívá stavební spoření ke spoření. Nižší zájem o úvěry ze stavebního spoření vyplývá i ze statistik ministerstva financí. V loňském roce došlo k nejmenšímu přírůstků nových úvěrů v celé historii českého stavebního spoření.

Úvěry poskytnuté v rámci stavebního spoření čerpalo v roce 2010 necelý milion Čechů. Přesně šlo o 993 357 úvěrových smluv, což byl oproti roku 2009 zaznamenán meziroční nárůst o půl procenta. To je nejméně od roku 1999. Až do roku 2009 rostly nové úvěry v jednotkách procent, zatímco v loňském roce to bylo jen pět desetin procentního bodu. Podle odborníků je na vině zejména zpomalený hospodářský růst zaviněný hospodářskou recesí.

Nízký zájem o úvěry ze stavebního spoření registrují například finanční poradci ze společnosti Rentia, která patří do stejné skupiny jako finančně-poradenská společnost AWD ČR. Čtěte více: Co letos čeká stavební spořitelny a stavební spoření obecně?

„S ohledem na snížení státní podpory ve stavebním spoření očekáváme postupný nárůst poměru klientů žádajících o úvěr. Celkový počet úvěrů se však bude i nadále snižovat. V budoucnu si totiž spoření sjednají především ti, kteří plánují investice do bydlení. Vše záleží na dalších plánovaných změnách, jako je například účelovost naspořených prostředků,“ řekl uvedl Kamil Durčák, produktový manažer společnosti Rentia. Podle něj může změna poměru znamenat pro stavební spořitelny určitou finanční zátěž. Čtěte více: Vývoj stavebního spoření v roce 2010

Poměr celkového objemu úvěrů k naspořeným částkám je v Česku asi 70 procent. Jestliže se zvýší počet klientů, kteří čerpají úvěr, mohou stavebním spořitelnám chybět peníze na poskytování půjček.

Průměrně naspořená částka a úvěr na jednu smlouvu

Průměrně naspořená částka ve stavebním spoření loni činila zhruba 90 tisíc korun na jednu smlouvu ze stavebního spoření. Průměrná výše úvěru přesáhla částku půl milionu korun. „Průměrná suma v sobě pochopitelně zahrnuje jak zájemce o úvěry v miliónových částkách, tak drobné střadatele s cílovými částkami kolem sto tisíc korun,“ sdělil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Čtěte více: Na koho se vztahuje pojištění vkladů?

Stavební spoření má parametry kolektivního finančního produktu. Je založené na principu solidarity. Aby si mohl vzít jeden účastník úvěr, musí si smlouvu ze stavebního spoření sjednat nejméně pět dalších účastníků. Stavební spořitelny financují úvěry právě na základě došlých finančních prostředků od jednotlivých. Navíc je tento produkt podpořen státní podporou. Ta sice v poslední době prošla několika změnami, ale i po nich zůstává stavební spoření jeden z nejvýhodnějších produktů pro konzervativní střadatele.