reklama

Stavební spoření si loni vedlo skvěle, ale čekají ho krušné časy

Josef Janda dne 24. 08. 2010 - 08:00

Stavební spořitelny vykázaly v minulém roce nejlepší výsledky ve své historii. I přes hospodářskou recesi, která v loňském roce zuřila v Česku. Větší zásah než dosud finanční krize může stavebnímu spoření zasadit připravovaná změna ve zdaňování státních příspěvků. Stát dal, stát vzal, jak jednoduché.

Stavebních spořitelen je v České republice pět. Kromě stavebního spoření nabízejí i úvěrové produkty. Mezi ně patří úvěr ze stavebního spoření a překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Řeč čísel je výmluvná. Ke konci minulého roku mělo smlouvu ze stavebního spoření 4 926 183 lidí.

Celkový objem finančních vkladů, které lidé pěti stavebním spořitelnám poskytli, byl 415,1 miliardy korun. Na úvěrech bylo stavebními spořitelnami poskytnuto 267,5 miliardy korun. Ke spoření získali loni lidé ještě 13,262 miliardy korun v podobě státní podpory.

Státní podpora v nelibosti politiků

Nově vzniklá vládnoucí koalice má za cíl jediné: snížit co nejvíce deficit na příští rok. Škrtům se nevyhne ani státní podpora stavebního spoření. Podle dřívějších vyjádření politiků by tak měl stát ušetřit zhruba sedm miliard korun tím, že sníží vyplácenou podporu ze stavebního spoření.

Způsob snížení podpory, který chtěli politici v minulosti, by zřejmě narazil prvními žalobami stavebních spořitelen a nespokojených klientů. Politici proto vymysleli druhou možnost a tou je zavedení 50procentní daně na státní podporu. V okamžiku, kdy si bude chtít majitel smlouvy ze stavebního spoření vybrat své našetřené peníze, stát mu zdaní jím vyplacené podpory o polovinu.

Od roku 2004 by to tak byla druhá změna, která se výrazným způsobem dotkla do stavebního spoření. První změnou, kterou zavedl tehdejší sociálně demokratický ministr financí Bohuslav Sobotka upravila nutnou vázací dobu po kterou je nutné spořit, zvýšila maximální částku pro získání státní podpory a v neposlední řadě snížila i vyplácenou státní podporu. Pro větší přehlednost jsou změny uvedeny v tabulce.

„Stará“ a „nová“ pravidla stavebního spoření

  Stará pravidla (do 31. 12. 2003) Nová pravidla (po 1. 1. 2004)
Vázací doba 5 let 6 let
Minimální částka pro získání maximální státní podpory (ročně) 18 000 Kč 20 000 Kč
Státní podpora (maximální státní podpora) 25 % z vkladu, nejvýše však 4500 Kč 15 % z vkladu, nejvýše však 3000 Kč

Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen, Zpracování: investia.cz

Změny ve stavebním spoření: 2004 a 2012

Mezi negativní změnu, se kterou zřejmě Sobotka nepočítal byl enormní zájem lidí uzavřít smlouvu ze stavebního spoření ještě za starých podmínek. Platilo, že člověk mohl mít i několik smluv, avšak jen na jednu mohl získávat státní podporu. V okamžiku, kdy dospořil jednu smlouvu, mohl spořit druhou.

Státní podpora tak byla v roce 2005 nejvyšší v tuzemské historii stavebního spoření a dosáhla sumy 16,09 miliardy korun. Od této doby státní podpora stále klesá. Zavedení daně má za cíl i opatření, aby si lidé nesjednali smlouvy ze stavebního spoření „do zásoby“, jako tomu bylo v roce 2003.

Zavedení daně bude zřejmě platné od začátku roku 2012, což postihne všechny, kteří budou v tomto roce své spoření ukončovat. Podle záměru politiků by tak měli uhradit poloviční daň ze státních podpor.

Příklad: Pavel Vomáčka v roce 2012 vypoví své stavební spoření. Spořil poctivě šest let. Každoročně odložil 20 tisíc korun a získal tak každým rokem tři tisíce korun v podobě státní podpory. Namísto dosavadního zdanění úroků z vkladů a státní podpory zaplatí státu ještě 50procentní daň z dosud získaných státních podpor. Namísto získání 138 tisíc korun plus úroky, získá o devět tisíc korun méně.

Komentář redakce investia.cz

Státní podpora stavebního spoření se pro politiky současné vládní koalice stala doslova rudým hadrem. Cílem nové vlády je snížit státní podporu o polovinu. Pokud možno co nejdříve. Zpočátku politici v čele s Petrem Nečasem a Miroslavem Kalouskem uvažovali, že sníží státní podporu zpětně, tzv. retroaktivně, což by ale u Ústavního soudu zřejmě narazilo. Oba politici proto dali hlavy dohromady a vymysleli speciální daň, kterou zdaní dosud vyplacené státní podpory.

Jednoduchým a efektivním nástrojem připraví v jednom okamžiku miliony lidí o desítky miliard korun. Princip stavebního spoření se tak rázem rozpadne, což bude mít za následek zdražení hypotéčních úvěrů, neboť bankám ubude konkurence stavebních spořitelen. Avšak další morová rána na sebe nenechá dlouho čekat a účetní Kalousek seškrtá daňové zvýhodnění hypoték. Připravuje ho již na rok 2012.