reklama

Recenze filmu: Srozumitelný Wolfi pro každého

redakce dne 05. 02. 2014 - 00:00

Americký film Vlk z Wall Street nabízí pohled do zákulisí finančního světa včetně intimností a prvoligového slovníku dlaždičů.
 

Drogy, sex a fuck na všechny možné způsoby. To je nový snímek o amerických burziánech představených ve filmu Vlk z Wall Street. Hlavní dějovou linkou je vzestup a pád Jordana Belforta, burzovního makléře, který po škole nastoupil na Wall Street s vidinou výdělku velkých peněz. To se mu během několika let podaří. A jak už to bývá, nepůjde vždy o zcela legální byznys. Časem se dostane do hledáčku FBI, která mu začne šlapat na paty.

Příběh je inspirován skutečným životem burziána Jordana Belforta, jenž se za svou nekalou činnost dostal na tři roky do vězení a po návratu sepsal své vzpomínky do knihy. Podle tohoto příběhu byl film natočen. Režisér snímku Martin Scorsese s Leonardem DiCapriem spolupracoval již na několika předchozích snímcích (Gangy v New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov).

Hlavním obsahem snímku jsou spíše implicitní sexuální scény a nevybíravý slovník, než pohled do zákulisí finančního světa.

Návykové látky v hlavní roli

Stěžejním tématem snímku nejsou ani tak moc peníze, jako ukázka toho, co udělají návykové látky konzumované ve velkém množství a míchané spolu s alkoholem. Kromě toho jsou dalším velkým tématem intimnosti všeho druhu, kterých je na plátně během celého snímku požehnaně. Vše navíc komentuje hlavní postava. Takže co by mohlo vypadat jako střih je ve skutečnosti jeden záběr.

Prodejte mi pero

Nejlepší scéna je na začátku a na konci filmu. Jordan Belfort dospěje k rozhodnutí, že si založí makléřskou společnost. Prvotním cílem bylo zbohatnout na prodeji akcií neseriózních firem lidem, kteří chtějí rychle vydělat peníze. Když se spolu s kumpány baví o byznys plánu, dojde na scénu, kdy se jich zeptá, aby mu prodali pero. Ukázkový příklad potřeby předvede postava jménem Brad. Na konci snímku totéž Belfort zkouší s účastníky přednášky, avšak bez úspěchu.

Verdikt k filmu

Film Vlk Wall Street je spíše oddechovější zábavou, která mapuje trávení volného času hlavního protagonisty, než přípravy a realizace nekalých činností. I přes tříhodinovou stopáž jde o film, který má spád a minimum pomalých až nudných částí. Nechcete-li jít do kina na tak dlouhý snímek, počkejte si až bude na DVD a Blue-Ray discích. Na nich bude údajně k dispozici i o hodinu delší verze filmu, ve kterému bude o trochu více scén, přičemž některé budou delší, než je v kinoverzi.