reklama

Spoření v kostce aneb Spoříme od koruny k milionu

redakce dne 27. 06. 2013 - 01:00

Na začátku spoření bývá velká tučná nula, na jeho konci může být i milion korun. Klíčem je strategie vedoucí k budování úspor.
 

Do pomyslného letního seriálu o spoření přispíváme další troškou. Příspěvkem „Spoříme od koruny k milionu“ chceme pomoci každému, aby si ujasnil hlavní spořicí strategie a vybudoval si malé jmění. Anebo alespoň dostatečně velkou finanční rezervu.

Spoření má tu nevýhodu, že výnosy nejsou nic extra. V některých případech dokážete finanční prostředky zhodnotit o něco málo než je inflace a zdanění výnosů. V devíti případech z deseti se budete pohybovat s reálným zhodnocením pod nulou. Jak moc hluboko závisí na tom, jaký depozitní produkt použijete.

Za 20 let si můžete relativně jednoduchým způsobem uspořit milion korun. Propočítali jsme to v článku Jak naspořit milion na důchod.

Uspořte pětinu platu

Máte-li v plánu spořit na důchod, měli byste ušetřit alespoň desetinu platu. Jenže spoření má své mouchy zejména z hlediska potenciálního výnosu, takže je moudřejší odkládat pětinu svých čistých příjmů. S dostatečně dlouhým časovým obdobím, po které budete odkládat finanční prostředky, se dokážete dostat na rozumnou částku. Každých pět let získáte roční plat. Půjdete do důchodu za 20 let, získáte včetně zhodnocení zhruba pětinásobek ročních příjmů. To už je slušná částka, se kterou můžete dále pracovat.

Jestliže pobíráte průměrnou a nižší hrubou průměrnou mzdu, je pro vás ideální stavební spoření, penzijní připojištění a spořicí účty. Tu samou částku, kterou si odložíte na „stavebko“ rozdělte mezi penzijní připojištění a spořicí účet. Jednou za čas peníze ze spořicího konta přesuňte na termínovaný vklad, který by měl být o něco lépe úročen.

Spořicí účet, spoření na důchod a „stavebko“ můžete vyměnit za investování do otevřených podílových fondů. Zhodnocení peněz je v tomto případě vyšší a vy tak můžete lépe překonat inflaci.

Uložte výdělek na spořicí účet

Druhou možností, jak spořit rychle a efektivně je poslání celé vaší výplaty na spořicí účet. Poté si ze spořicího konta posílejte na osobní účet menší sumy. Toto je další ověřený způsob, jak uspořit.

Vyhněte se nákupu zbytečných věcí a veďte si poctivě domácí účetnictví. Jen na základě nezkresleného přehledu příjmů a výdajů zjistíte, kde máte příležitost ušetřit, aniž byste po finanční stránce trpěli.

Získejte finanční sebevědomí

Jakmile vybudujete finanční rezervu odpovídající tříměsíčním výdajům, budete zase o něco blíže k vašemu cíli naspořit si další peníze. Přibývající finanční prostředky posilují vaše sebevědomí a mají vliv na spokojenější život.