reklama

Spořicí účty: Výnos 1,8 % p. a. jako vzpomínka

redakce dne 26. 06. 2013 - 01:00

Začátkem června se dalo spořit na spořicích účtech s úrokem 1,8 procenta. Jakmile Air Bank snížila sazbu, Equa bank ji následovala.
 

Koncem května ohlásila Air bank, že od 6. června 2013 sníží úrokovou sazbu u svého spořicího účtu z 1,8 na 1,6 procenta. Následně nato zareagovala Equa bank a vyhlásila shodné snížení i u svého spořicího konta. Jen s tím rozdílem, že tak učiní od 15. června. Stalo se. Nyní již v Česku nenabízí žádná z bank úrokovou sazbu 1,8 procenta. V případě družstevních záložen je tomu jinak, ale tam je zase problém v tom, že dvě kampeličky (MSD a WPB Capital) mají Českou národní bankou omezenou činnost, anebo v případě Moravského peněžního ústavu nepřijímají nové členy. Čtěte také: Májové snižování úrokových sazeb

Nalézt v tuzemsku banku, která nabízí úrokovou sazbu vyšší než 1,5 procenta je obtížné. Respektive za předpokladu, že jde o pravý spořicí účet, který se od toho falešného odlišuje tím, že umožňuje mít pro celý vklad jednu úrokovou sazbu a peněžní prostředky nejsou zatížené fixací, po kterou s nimi nelze manipulovat.

Omezené spořicí účty

Pád úrokových sazeb uvedených bank neznamená, že na trhu neexistují nabídky s vyšší úrokovou sazbou. Jen je třeba vzít na vědomí, že spořicí účty jiných bankových domů mají trochu jiné podmínky. Buďto v sobě obsahují pásmové úročení anebo je nutné nemanipulovat s vkladem a nevybírat žádné peníze. V opačném případě banka úrok za dané období nepřipíše. Anebo je „spořák“ navázán na další aktivitu klienta a splnění specifických podmínek. Přinášíme výčet tři účtů, které nabízejí vyšší úrokovou sazbu než je 1,6 procenta, avšak je zapotřebí splnit jejich podmínky.

Pásmové úročení se Sberbank CZ

Sberbank, která vznikla přejmenováním Volksbank letos na začátku roku, nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 1,73 procenta. Účet je pásmově úročen a tento úrok je platný pro vklady do výše 149 999 korun. Vklady vyšší 150 000 korun jsou úročeny 1,03 procenty. Budete-li mít na účtu 300 tisíc korun, bude průměrná úroková sazba činit 1,38 procenta. Úroky jsou na spořicí účet Sberbank připisovány čtvrtletně.

Spoření Plus od Zuno bank

Úrokovou sazbu 1,7 procenta nabízí Zuno bank na svém spořicím účtu nazvaným jako Spoření Plus. Úroky jsou připisovány měsíčně, avšak za podmínky, že peníze z účtu nevyberete. Jestliže tak učiníte, Zuno bank vám v měsíci, kdy jste provedli výběr vkladu, byť jen jeho části, nepřipíše zhodnocení. Abyste zbytečně nepřicházeli o peníze z neuváženými výběry, je vhodné mít spořicí účty dva – jeden u Zuno bank, druhý pak třeba u Air bank. V případě nutnosti pak vybírejte peníze z druhého konta.

mBank: Dvě podmínky a dvě procenta jsou vaše

Posledním popisovaným spořicím účtem je eMax Plus od mBank. Ta podmiňuje dvouprocentní úrokovou sazbu tím, že musíte během kalendářního měsíce používat platební karty mBank tak, že u obchodníků nebo na internetu utratíte nejméně 4000 korun. Druhá podmínka se týká maximálního zůstatku, který nesmí překročit 100 tisíc korun. Jestliže podmínky nesplníte, úročí se vám účet sazbou 0,5 % p. a.

Úroky na spořicích účtech jsou nyní více homogennější, premianti neutíkají před ostatními o dvě koňské délky, nýbrž se drží ve stádu. Některé banky se trochu vymykají, jen se smluvními podmínkami je to trochu na obtíž. Čtěte také: Průvodce spořicími účty: Jak vybrat ten pravý a nespálit se?

Ze všech popisovaných účtů v tomto článku je právě spořicí konto od Sberbank nejlepší pro každého, kdo potřebuje uložit finanční rezervu nepřesahující částku 150 tisíc korun. Teprve poté nastupují „premianti“ Air bank a Equa bank, které nabízejí o trochu nižší úroky, zato bez dalších postranních podmínek.