reklama

Spořicí účty: Nejčastější chytáky bank a družstevních záložen

Josef Švejda dne 16. 08. 2010 - 08:00

Založit si spořicí účet vyžaduje kromě jedné návštěvy banky i umět se zorientovat v bankovním jazyce. Ne všechny banky a družstevní záložny jsou natolik férové a neschovávají se za různé marketingové kličky. Sestavili jsme žebříček nejčastějších chytáků, na které banky lákají své klienty.

Jaké jsou nejčastější chytáky? Úplně prvním chytákem je úroková sazba, dalším chytákem je pásmové úročení vkladů, ve kterých se řada bank doslova vyžívá. Mnohdy jde o tak komplikované výpočty, že se v nich utápí i bankovní poradci na pobočkách. V neposlední řadě si řada bank myslí, že si klient úrok koupí a to tím, že mu k jeho běžnému účtu nabídnou i spořicí složku.

Úroková sazba anebo školácké sčítání

Úroková sazba u spořicích účtů je ve většině případů vyjádřena zkratkou p. a. (per annum), což znamená, že výnos se úročí ročně. Na co byste si však měli dát pozor je připisování úroků. Ty banky nabízejí jednou měsíčně anebo čtvrtletně. Naštěstí s tímto banky a družstevní spořitelny nemají problém. S čím však mají problém je, že ve svých reklamních kampaní lákají na vysoké úroky. V nedávné době tak Raiffeisenbank lákala na úrok ve výši 6 procent. Malým písmem měla uvedeno, že se jedná o dvouletý úrok.

Podobným způsobem se snaží v současné době získat nové klienty i družstevní záložna Creditas. I když nabízí roční úrok 5,1 procenta, láká potenciální klienty na dvouletou úrokovou sazbu 10,2 procenta.

Pásmové úročení vkladů může být pěkně komplikované

Banky se zřejmě při stanovování úrokových sazeb inspirovali u termínovaných vkladů, neboť řada finančních institucí nabízí u spořicích účtů pásmové úročení vkladů. Klienti se naštěstí už naučili orientovat se v pásmovém úročení, které znamená, že si když klient složí určitou finanční částku, získá ten a ten úrok. Dalo se jednoduše odvodit, že s rostoucím vkladem roste i úroková sazba. Výjimkou byla například Waldviertler Sparkasse von 1842, která vklad rozdělila do několika částí a ty úročila jinou sazbou.

Příklad: Klient si uloží na spořicí účet u Waldviertler Sparkasse von 1842 částku 1 milion korun. banka nabízí celkem tři různá pásma, která úročí jinak. První pásmo do 59 999,99 koruny úročí dvěma procenty ročně, druhé pásmo od 60 tisíc do 999 999,99 koruny úročí 0,50 procenty a peníze převyšující jeden milion korun úročí jedním procentem. Ročně tak klient získá na úrocích výnos před zdaněním: 1199,9998 Kč z prvního pásma, z druhého pak 4699,99995 koruny. Celkově si může připsat 5899,99975 Kč. Kdyby vložil jeden milion korun například na ING konto při dvouprocentní úrokové sazbě, získal byl 20 tisíc korun.

Unikátní spoření u UniCredit Bank si můžete pořídit již od 1068 korun

Dalším způsobem, jak banky úročí vklady na spořicích účtech je, že vklad rozdělí například do tří pásem. První a třetí pásmo je úročeno stejnou úrokovou sazbou. Prostřední pásmo je úročeno vyšším úrokem. Takovýto produkt nabízí například UniCredit Bank (kód banky 2700) a jmenuje se Unikátní spoření. Jedinečnost takového spoření rovněž spočívá i v tom, že je účet zpoplatněn. Nejlevnější varianta Unikátního spoření 150 vyjde ročně na poplatcích 1068 korun, zatímco nejdražší Unikátní spoření 1200 pak na 4188 Kč.

Jako z jiné planety přitom zní tvrzení, že na tomto výhodném účtu spolupracovala banka společně s finančně poradenskou společností Partners for Life Planning. Vskutku spořicí účet jinak.

Šikové spoření České spořitelny – hodně úrokových sazeb a maximální měsíční vklad

I když je spořicí účet Šikovné spoření České spořitelny určen primárně pro nízké vklady, jsou úrokové sazby úmyslně co nejkomplikovanější. U šikovného spoření je tak pro vklad v rozmezí od jedné koruny až po 300 tisíc použito devět úrokových pásem. Šikovné spoření Plus má oproti Šikovnému spoření o jednu úrokovou sazbu méně a navíc jsou vklady úročeny rostoucí sazbou až do částky jednoho milionu korun.

Zajímavá je i maximální možná měsíční úložka. U šikovného spoření si může klient nechat připsat až pět tisíc korun měsíčně, u šikovného spoření plus až 20 tisíc korun. U žádného dalšího spořicího účtu na českém trhu podmínka maximální možné úložky již není. Česká spořitelna se snaží mít co nejchudšího klienta a docela se jí to daří.

mBank: 150 korunový poplatek a nízký úrok

Kombinace nízkého úroku a vysokého poplatku za převod peněz vymyslela mBank. Tato banka nastoupila český trh razantně, aby se z něho s ještě větší ostudou postupně a potupně stahovala. Posledním výstřelkem produktových manažerů mBank je i zavedení nového poplatku ve výši 150 korun za každý druhý a další převod peněz v měsíci. Pásmové úročení je následující. Částku do 600 tisíc korun úročí mBank jednoprocentním úrokem. Cokoliv je vyšší než tato suma, podléhá úročení 1,85 procenta.

Spořicí účet AXA Bank aneb hezký úrok za mizernou kvalitu služeb

Spořicí účet AXA od AXA Bank nabízí ze všech běžných spořicích účtů nejvyšší úrokovou sazbu. Ta činí v základním módu 2,5 procenta. Jestliže zůstatek přesáhne částku 40 tisíc korun, přičte banka jednorázový bonus v podobě 0,5 procenta. To by nebylo až tak zlé. Banka se však od svého začátku potýkala s technologickými problémy, kdy se klientům ztráceli účty při přihlášení do internetového bankovnictví. Současně založení nového účtu trvalo mnohdy i několik týdnů. Jsou známi případy klientů, kteří čekali na zřízení svého spořicího účtu AXA Bank i dva měsíce.

Komentář autora: Závěr? Žádný není

Nejednoho napadne, že banky se ve svém inovativním přístupu snaží předehnat svou konkurenci ve vymýšlení hloupostí. Jenže v opačném duchu je každý klient odpovědný i za to, že se tak banky chovají. Kdyby se několik desítek tisíc klientů České spořitelny najednou rozhodlo, že si založí spořicí konto jinde, mohla by se banka začít chovat přijatelným způsobem. Bohužel tak cílí jen na klienty, kteří věří každé slovo své bankovní poradkyni této největší a ještě stále nejznámější české banky.