reklama

Spořící státní dluhopisy: Časovaná hrozba ministra financí

redakce dne 30. 05. 2012 - 01:00

Jste vlastenci? Máte spořicí státní dluhopisy? Pokud ano, sedli jste na lep státu, který opět potvrdil, že to s úsporami nemyslí vážně.
 

Co nám na spořících státních dluhopisech vadí nejvíce? Zejména diskriminace, že „investoři“, kteří si koupili spořící státní dluhopisy, nemusejí z výnosů platit srážkovou daň. Zatímco ostatní spořínci, kteří své peníze nechávají v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách poctivě tuto berni platí.

Stejně jako při podzimní emisi dluhopisů platí, že chcete-li pro své peníze jen to nejlepší, neinvestujte je do spořicích státních dluhopisů.

Ministerstvo financí vydalo v květnu novou tranši spořicích státních dluhopisů. Podmínky v podstatě kopírují loňskou podzimní emisi. Charakteristické pro obě emise je kombinace nízkých úroků, špatná likvidita a neexistence srážkové daně z výnosů.

Největší výhradu proti spořícím státním dluhopisům máme úspěšně za sebou. Nyní je na řadě robustnost podmínek a nízkého výnosu, zejména u sedmiletých protiinflačních dluhopisů.

Zpětný odkup jen někdy

S nákupem spořících státních dluhopisů (SSD) se vystavuje nepříjemné situaci. Pokud budete potřebovat nutně peníze, které jste do dluhopisů vložili, přijdete o výnosy. V případě jeden a půlletého diskontovaného dluhopisu nezískáte výnos žádný. Jako jediný dluhový cenný papír ho pořizujete za nižší cenu, než za kterou ho za rok budete prodávat. Výnos je v tomto případě 30 korun. V kombinaci s nízkou finanční gramotností většiny Čechů a Češek jde o astronomický výnos.

Kvůli „třem pětkám“ se v Česku běžně pro(vy)hrávají volby. Byť jen ty do krajských zastupitelstvech.

Konzervativní výnosy u SSD

Abychom se však jen nevysmívali, reálný výnos diskontovaného dluhopisu je 2,05 procenta. Takovou úrokovou sazbu získáte jen na několika spořících účtech. Za odměnu vás stát zdaní. U SSD budete náležitě odměněni tím, že vám stát srážkovou daň odpustí.

Potud plynou největší výhody. Výnos ve výši třiceti korun se vám přičte a vy tak za 18 měsíců získáte namísto vložených 970 korun rovnou tisícikorunu. Reálná hodnota této sumy bude díky inflaci o pár procent nižší. V podstatě získáte po 18 měsících stejnou sumu, jakou jste do dluhopisů původně investovali. Počítejte spíše s tím, že reálně získáte méně.

18měsíční dluhopis znamená ztrátu reálné hodnoty investovaných peněz.

Ani u pětiletých spořících státních dluhopisů není budoucnost z pohledu výnosů růžová. Podle údajů ministerstva financí získáte na kupónovém dluhopisu průměrný roční výnos 3,22 procenta a na reinvestičním dluhopisu pak 3,42 procenta. Opustíte-li investici dříve, třeba do konce příštího roku, nezískáte výnos žádný. Státu jste tak půjčili peníze zadarmo. Navíc je vám znehodnotí nespící, číhající inflace, která je vždy při chuti si z vašich peněz něco málo odkrojit.

Průšvih jménem protiinflační dluhopis

Cílem investora je získat ze svých peněz maximum. Potud základní poučka, kterou naleznete v téměř každé příručce pro investory. Protiinflační dluhopisy z dílny ministerstva financí pouze kopírují inflaci a nepřináší žádný výnos.

Větší význam dává, kdyby protiinflační dluhopisy byly jednoleté či dvouleté. Jestliže má být letos inflace tři procenta, dává smysl část volných peněz uložit někam, kde toto svízelné období přečkají bez úhony. A jakmile vše odezní a dojde ke snížení inflace, peníze vybrat a výhodně zainvestovat.

Jenže sedm let příliš dlouhé období. Z pohledu investora nepředstavuje ani tak riziko inflace, ale především sedmiletý investiční cyklus. Během této doby se na ministerstvu financí v tom lepším případě změní třikrát ministr. V tom horším i vícekrát. Četnost ministrů v tomto resortu však není to, čeho se obávat. Hrozbou je zejména jejich přehnaná kreativita a nutkání měnit pravidla během hry. Kauza Kalousek vs stavební spoření je více než výmluvná.

Co když se některý z příštích ministrů financí rozhodne zavést na výnosy speciální daň? Anebo sníží výnosnost rovnající se aktuální inflaci směrem k nule? V nejdramatičtějším scénáři si stát peníze získané za dluhopisy ponechá.