reklama

Nejlepší „Spořák roku“ nenabízí žádná banka ani kampelička

redakce dne 11. 07. 2012 - 01:00

Co by měl splňovat spořicí účet, aby si zasloužil označení „Spořák roku“? Zejména vysoké zhodnocení a jednoduché podmínky.
 

Spořicí účty se dělí podle několika kritérií. V redakci jsme zavedli dva ukazatele a to pravý spořicí účet a nepravý spořicí účet. Liší se zejména pásmovým úročením, které je závislé na vložení určitého objemu peněz. O titul „Spořák roku“ se mohou směle zařadit pravá spořicí konta. Jenže ne tak docela.

Spořák roku aneb Zhodnocení nad inflací

Kandidát na pomyslný titul „Spořák roku 2012“ by měl zatočit s inflací, která v letošním roce zřejmě překoná tři procenta. Zároveň by měl přinést takový výnos, od kterého by i po srážkové dani zbyla nula, případně malý výnos. Kdybychom počítali s onou tříprocentní mírou inflace a patnáctiprocentní srážkovou daní, musela by roční úroková sazba činit alespoň 3,6 procenta.

Nejlépe úročený spořicí účet, který si můžete sjednat v tuzemsku, v současné době tuto hranici nepřekoná. Byť jen o 0,8 procentního bodu.

Takovou sazbu však na trhu žádný spořicí účet nenabízí. Výjimkou jsou termínované vklady, ale ty jsou vesměs zatížené výpovědní lhůtou a objemem vkladů, které je nutné na tomto produktu ponechat.

Horké tipy na spořicí účty

Mezi kandidáty na titul „Spořák roku 2012“ aspiruje spořicí účet od Metropolitního spořitelního družstva, který zhodnocuje vklady o 2,8 procenta. Na druhém místě je pak spořicí účet od Air Bank s úrokovou sazbou 2,5 procenta a v neposlední řadě je nutno uvést i Prima spořicí účet UniCredit Bank, byť ten je určený pro vklady do půl milionu korun a tato úroková sazba platí jen do konce roku.

O dvě desetiny procentního bodu lze nalézt u spořicího účtu od Equa bank. Úrok činí 2,3 procenta.

Úročení spoření Zuno bank zatím v otaznících

Zuno bank se svým dvouprocentním Spořením, jak je tento spořicí účet nazýván, je aktuálně na samém chvostu dvouprocentních spořáků. Tam se definitivně přesune zřejmě od začátku roku 2013, kdy začne platit novela zákona o daních z příjmů. Je otázkou, jestli banka nabídne vyšší úrokovou sazbu anebo ponechá současné úroky. Zatím vypadá, že Zuno nebude měnit úrokové sazby. Namísto toho připraví mobilní bankovnictví pro chytré telefony.

Tím výčet žhavých kandidátů na titul „Spořák roku 2012“ končí. Kdyby se některý ze spořicích účtů přesunul s úročením nad 3,6 procenta, budeme o tom informovat.