reklama

Spokojené stáří vede přes potomky a bydlení

redakce dne 21. 02. 2012 - 00:00

Nejsou to peníze, není to dostatečně vysoká renta, abyste si užili stáří. Klíčem po spokojené dožití vašich dnů jsou dobře vychované děti a přijatelné bydlení. Jestliže poslední dvě možnosti splňujete, můžete si blahopřát. Takové štěstí má totiž málokdo.

Cílem většiny článků na finančním serveru investia.cz, které si můžete přečíst na téma důchod či stáří je, ukázat vám, jak se na podzim života co nejlépe připravit. Ve většině případech je to vybudování dostatečně velké finanční rezervy, ze které budete po zbytek života v důchodu čerpat rentu. Jsme realisté a nemyslíme si, že státní starobní důchod bude na dobrý důchod stačit. Čtěte také: Důchody a důchodci v číslech za rok 2011

Jenže ono někdy spoření a investování či jiné zhodnocování peněz na stáří není postačující. Zvláště v okamžicích, kdy se vám nedaří anebo těžko vyjdete s tím málem, co máte. Proto je důležité se zaměřit i na něco dalšího, než jsou jen finanční prostředky.

Rodina jako základ

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk říkával, že rodina je základ státu. Právě rodina, zejména pak vztahy mezi jednotlivými členy, jsou pro stáří klíčové. Jestliže nechcete prožít poslední léta čekáním na smrt v nějaké zaplivané léčebně dlouhodobě nemocných (LDN), snažte se o co nejlepší vztahy. Mezi ně patří třeba i to, že se s manželem či manželkou hned nerozvedete, jakmile se vám přestane trochu dařit. A pokud vás takovýto životní krok potká, alespoň svůj hněv a frustraci z rozbitého manželství nefiltrujte přes děti. Je snadné se v mládí naučit nemít rád jednoho z rodičů (nejčastěji otce), který může dělat co chce, ale potomci ho přehlíží. Umírání je pak o to smutnější.

Nemovitosti se nevzdávejte

Bydlíte-li ve vlastní realitě, nepřevádějte ji během svého života na své potomky. Nevíte, jestli třeba oni nejsou ve spárech fiskálního druha, který chce nemovitost prodat a vyinkasovat na tom svůj díl. Věcné břemeno také nemá příliš význam v okamžiku, kdy se proti vám spiknou potomci, případně vaši zeťové a snachy.

Recept na spokojené stáří by tak v kostce byl zhruba následující. Mějte uspořádané rodinné vztahy bez zbytečných komplikací jako jsou rozvody či opakované sňatky. Nesnažte se svým potomkům pomáhat tím, že jim dáte do začátku nemovitost, ve které žijete. Na jakékoliv předávání majetku máte dostatek času. A když ne, tak po vaší smrti stejně budou po vás potomci se vší pravděpodobností dědit. Čtěte také: Bydlení: Největší investice vašeho života