reklama

Sofistikované chyby při investování

redakce dne 07. 07. 2014 - 00:00

Před samotným investováním vezměte rozum do hrsti a vyhněte se relativně chytrým chybám, které jsme se pokusili vysvětlit.
 

Na vytvoření dostatečně zajímavé finanční rezervy, kterou budete čerpat v důchodovém věku není nic složitého. Stačí dostatečně dlouhý čas dát stranou předem danou sumu peněz, kterou chcete měsíčně ušetřit. A disponovat základní disciplínou. To je výchozí nastavení. „Detaily“ se skrývají ve vašich očekáváních a aktuálních možnostech. Čtěte také: Kolik peněz získáte z „malé“ a „velké“ investice?

Milion za 20 let

Jak by se vám líbilo odložit každý měsíc xy tisíc korun a za dvě desítky let získat milion korun? Toto je první chyba, kterou můžete udělat. Je opravdu milion korun přesně taková suma, jakou očekáváte a budete v budoucnu potřebovat?

Co když vaše současné příjmy jsou tak nízké, že z nich zkrátka oněch xy tisíc korun nedokážete odložit stranou? Případně existuje druhý paradox. V něm hraje hlavní roli prostopášná afluentní osoba, která všechny své vysoce nadprůměrné příjmy rozpustí ve víru každoměsíčního utrácení. Oněch několik tisíc korun pro ni nejsou žádné peníze a ani milion nehraje ve vnímání tohoto člověka zásadní roli a nejde ve skutečnosti o bůhvíjak vysokou sumu. Čtěte také: Zhodnocení úspor: Pomalá a rychlá alternativa

Základem budování rezerv je umět stanovit budoucí spotřebu ve stáří a zároveň na ni během produktivního života kontinuálně přispívat.

Nákupy akcií za tisícikorunu

Kapitolou sama pro sebe jsou investiční nástroje, které se dají využít při plnění daných cílů. Nezabývejte se obecně rozšířeným územ, že milionáři musejí nakupovat akcie a lidé s podprůměrnými příjmy pouze podílové listy fondů. Kvalitní portfolio dividendových akcií s pár tisíci měsíčně nevybudujete, to je pravda. Stejně tak je pro milionáře škoda, když se omezuje pouze na otevřené podílové fondy a další typy investičních nástrojů ho nechávají chladnými. Čtěte také: Kam investují američtí miliardáři

Při výběru vhodného investičního instrumentu vycházejte ze své aktuální finanční situace. Milionář tak může investovat do celé řady nástrojů, nemusí se jen výhradně zabývat akciemi. Oproti investorovi s menšími příjmy bude mít volnost, kam své volné peníze odložit. Může tak postupovat více sofistikovaně a své zdroje lépe umisťovat na kapitálovém trhu.

Depozita jako jistota

Je proto chybou si myslet, že bohatí lidé mohou investovat pouze do akcií. Co když milionář dává přednost diverzifikaci a zajímají ho investiční certifikáty navázané na zajímavě architektované akciové koše? Zachovat reálnou hodnotu peněz dokáží i termínované vklady. Nejeden milionář jistě potvrdí, že jeho cílem není rozmnožovat majetek do nejistých aktiv a za každou cenu, nýbrž uchovat jeho hodnotu a zachovat ho i pro další generace. Čtěte také: Jak vyřešit dilema: Jistý výnos, nízké riziko

Platí, že někdy méně je více a nemá smysl se zabývat počítáním hypotetických výnosů, které se mohou proměnit ve ztráty.