reklama

(Ne)bezpečná SMS půjčka

redakce dne 13. 11. 2013 - 00:00

Půjčit si malý obnos pomocí vyplnění jedné krátké textové zprávy? Za malé úsilí, malá půjčka. Jaká nebezpečí SMS půjčky skrývají?
 

Každý, kdo hledá peníze před výplatou, se s tímto typem půjčky zřejmě již setkal. A nemusel jí ani využít. SMS půjčky jsou jednoduché na přiznání úvěru a hlavně rychlé. Nemusíte nikam chodit, nikde na nic příliš dlouho čekat a hlavně, poskytoval nezjišťuje vaši bonitu a schopnost splácet. Pro dlužníky, kteří si chtějí půjčit pár korun, jsou SMS půjčky doslova pokladem. Čtěte také: Jak velký dluh vám zlomí vaz

SMS půjčka ihned

Právě rychlá dostupnost SMS půjček je škodlivá. Od prvotní myšlenky na půjčení menšího obnosu až po realizaci vede jen krátká cesta. SMS půjčky jsou k získání ihned a peníze vám úvěrová společnost zašle na váš bankovní účet. V některých případech dorazí peníze na účet do hodiny, nejčastěji do následujícího pracovního dne. Atraktivita této možnosti, jak se dostat k penězům, je opravdu vysoká a ne každý potenciální dlužník ji dokáže odolat. Čtěte také: Půjčka před výplatou

 

Jak fungují SMS půjčky?

SMS půjčky fungují na jednoduchém principu zaslání e-mailu nebo textové zprávy, ve které uvedete základní informace o vás (jméno, adresa), zadáte požadovanou výši půjčky a připojíte bankovní účet. Úvěrová společnost, která za tímto druhem půjčování stojí, nikde zdlouhavě neověřuje, jak jste na tom finančně. Nenahlíží do registrů dlužníků, nepotřebuje od vás žádné doložení příjmů. Splatnost půjčky je v závislosti na její výši. Nejčastější dobou splatnosti je jeden měsíc. Půjčku lze však splatit už i za týden anebo také za tři měsíce.

Život na dluh je relativně snadný, jen na něj musíte mít zdroje, pevné nervy a pokud možno žádný majetek. Alespoň vám exekutor nebude moci nic vzít.

Úroková sazba nebo poplatková struktura se u SMS půjček neuvádí. Stejně tak ani RPSN (roční procentní sazba nákladů). Půjčky fungují na principu, že si půjčíte předem daný obnos a po dané době ho uhradíte plus něco málo navíc. Například u půjčky ve výši pěti tisíc korun zaplatíte po uplynutí jednoho měsíce o tisícikorunu více. Půjčky nižší pěti tisíc a s dobou splatnosti kratší než jsou tři měsíce nejsou úvěry podle zákona o spotřebitelském úvěru. Proto se nemusí uvádět RPSN nebo úroková sazba. Záleží tak na každém dlužníkovi, jestli je pro něj poplatek za půjčení finančních prostředků schůdný. Čtěte také: Jak fungují weby nabízející půjčky před výplatou?

Půjčka přes SMS a její rizika

Největším rizikem půjček sjednaných přes SMS je, že dlužník potřebuje půjčit ve velice krátké době menší obnos. Ten nejčastěji bývá v hodnotě několika tisíc korun. I když nejde o příliš velkou sumu, v některých životních situací může být několik bankovek s portrétem Františka Palackého nebo Emy Destinové rozhodující.

Představme si mezní situaci, ve které dlužník potřebuje narychlo dva tisíce korun, aby mohl zaplatit nějakou mimořádnou událost. Například splátku jiné půjčky nebo se mu porouchala lednička a ony dva tisíce chybí do nákupu nové. Dlužník navíc věří, že dokáže dluh v podobě SMS půjčky splatit v okamžiku, kdy za měsíc dostane na osobní účet výplatu. Jenže v průběhu čekání na mzdu se přihodí další nečekané události. Bohatě stačí týdenní či dvoutýdenní nemoc. Plat se okamžitě poníží a namísto výplaty, ze které by dlužník dokázal splatit i půjčku sjednanou pomocí mobilního telefonu, se dostává do fáze, kdy zkrátka peníze na splátku nemá. Situaci může řešit tak, že narychlo využije novou SMS půjčku. Čtěte také: Jak se správně zadlužit

Tím se dluhová spirála pomalu roztáčí. Někteří dlužníci z ní dokáží časem vybřednout, jedno jestli tím, že postupně své závazky umoří anebo za pomoci rodiny. Mohou rovněž konsolidovat veškeré dosavadní půjčky a tím je dostat na rozumnou úroveň.