reklama

Sedm důvodů proč 99 procent lidí nikdy nezbohatne

redakce dne 23. 05. 2013 - 01:00

Díváte se často na televizi a se štamgasty v hospodě kritizujete okolí? Pokud ano, patříte do masy, která nezbohatne.
 

Svět okolo nás je posedlý úspěchem, který se měří především penězi. Nic proti tomu nemáme. Jen se příliš často nehledají příčiny neúspěchu. Přinášíme sedm důvodů, které brání tomu, proč ještě nejste zámožnými. Čtěte také: Jak udržet bohatství

1. Pracujete málo a neefektivně

Tradiční délka pracovní doby u nás, ale i ve většině vyspělého světa, činí osm hodin. Pokud to máte také tak a jste zaměstnanec, je vše v pořádku. Jakmile ale chcete více, je zapotřebí pracovat více. Ne déle, jak se někdy říká a píše, ale více. Abyste toho v práci udělali více, nemusíte v ní trávit polovinu dne. S tím souvisí i cit pro zbytečné a zbytné pracovní úkony. Svou roli hrají pracovní návyky. Někdy je zapotřebí pracovat i déle. Deset nebo dvanáct hodin nemusí být u začínajících podnikatelů nebo manažerů nic neobvyklého. Čtěte také: Komu hrozí nezaměstnanost?

Abyste v práci netrávili veškerý možný čas, je vhodné začít pracovat efektivně. Jestliže však polovinu pracovní doby strávíte na sociálních sítích, je něco špatně.

2. Holdujete pasivní zábavě

Pasivní zábavou myslíme především televizi a internet. Nepředpokládáme, že by většina lidí tvořila obsah, který by pak nabízela dalším. I pravidlo 90-9-1 počítá s tím, že drtivá většina populace obsah konzumuje, devět procent ho komentuje, lajkuje, sdílí a přeposílá a jedno procento ho vytváří.

Chcete se opravdu dívat na televizi? Anebo si raději něco přečíst? Pokud máte doma počítač a vysokorychlostní internet je vhodnější filmy stahovat. Ušetříte čas na reklamě a můžete si snímek pustit klidně na etapy.

3. Na webu od rána do večera

V cestě za úspěchem vám kromě výše uvedených činností brání i přehnaná závislost na internetu. V tomto případě nejde úplně tak o pasivní zábavu, ale má k ní hodně blízko. Opravdu potřebujete hned po probuzení vyřizovat e-maily, poustovat a lajkovat statusy na Facebooku a číst zpravodajské servery? K čemu je vám informace, že se na severní Moravě ztratilo dítě? Dětí se v Česku ztratí na 150 ročně. Pochybujeme, že je všechny budete znát. Abychom nebyli tak morbidní, uvedeme jiný příklad. Skutečně potřebujete nutně vědět, že pejsek Sejmenémkteréstejnězapomenete se naučil nový kousek a nyní skáče po jedné tlapce? Pokud ne, ušetřili jste plno času, který můžete namísto sledování televizního a internetového zpravodajství využít nějak produktivně. Čtěte také: Jak vydělat peníze na internetu. Zn.: Hodně a rychle

4. Systematické zadlužování

Máte v současné době spotřebitelskou půjčku, kontokorent nebo úvěr na kreditní kartě? Je-li vaše odpověď kladná, opravdu potřebujete peníze navíc, abyste si jimi mohli zvýšit váš sociální status? Jedna půjčka nahradí jinou a vám přibude další vráska na čele. Zvažte, jestli je nutné, abyste si půjčovali na nový mobilní telefon, televizi, dovolenou, auto… Namísto toho můžete peníze ušetřit nebo investovat. Zadlužování vám bere peníze, které byste mohli investovat do vašeho rozvoje. Zajít na nový kurz, seminář nebo si koupit odbornou literaturu. Čtěte také: Půjčka bez doložení příjmu jako cesta do pekel

5. Průběžné vzdělávání a čtení

Pokud je knížka váš odvěký nepřítel, stejně jako škola, v životě to nedotáhnete o moc dál, než vám podobní. Čtením můžete velice rychle a efektivně získat další zkušenosti a dovednosti, jenž můžete aplikovat ve vašem zaměstnání. To samé platí i o průběžném vzdělávání i tehdy, kdy to zdánlivě nepotřebujete.

6. Ve zdravém těle, zdravý duch

Abyste dokázali dlouhodobě zvládnout vyšší pracovní nápor, musíte být zdraví. Být fit znamená dodržovat zásady zdravého životního stylu, životosprávy, pravidelného sportování a chození k lékaři na preventivní prohlídky. Pokud některou z těchto věcí zanedbáváte dlouhodobě, nepříznivě se vás dotkne. Ne okamžitě, ale časem. Následky se poté špatně odbourávají.

7. Světlo na konci tunelu jako váš cíl

Představte si, že jste v tunelu a nevidíte na jeho konec. Pokud však před sebou uvidíte světlo, budete motivováni, abyste tunelem prošli. Cíl je důležitý pro váš život. Nemusíte si dát takový drakonický cíl, že za rok chcete být milionářem a žít v luxusní vile. Vhodnější je naplánovat si dílčí kroky, milníky, a ty průběžně plnit. Jakmile si zvyknete na plnění průběžných úkolů, začne se vám dařit. Právě dílčí úkoly jsou důležité při cestě vzhůru. Lépe se plní a hned vidíte, co všechno musíte udělat, abyste se posunuli opět o krok dál.

Poslední rada je, abyste ve svém úsilí vydrželi. Někdy úspěch nemusí přijít hned či za půl roku, ale třeba až za dva roky. Anebo vůbec. Potom je vhodné se zamyslet, kde jste udělali chybu a pustit se do nového projektu. Podobné téma: Jak na peníze bokem