reklama

Rychlé půjčky stáhnou ke dnu nejednoho dlužníka

redakce dne 27. 03. 2014 - 00:00

Rychlé půjčky představují pro dlužníky značné riziko. Stačí drobný výpadek při jejich splacení a spirála dluhů se roztočí.
 

Principem rychlých půjček je půjčovat menší sumy peněz. V pondělí si vypůjčíte tisícikorunu a o týden později při splácení přidáte navíc stokorunu. Čtěte také: Proč si lidé sjednávají půjčky

Mezi nejčastěji používané pojmy rychlých půjček jsou třeba finská půjčka, sms půjčka, peníze okamžitě, půjčka před výplatou apod. Nejčastěji si lze půjčit mezi 500 až 10 000 korun.

 

Abyste získali úvěr, stačí poslat SMS zprávu nebo vyplnit jednoduchý internetový formulář. Ve většině případů stačí zadat své kontaktní údaje, tedy jméno a příjmení, číslo dokladu totožnosti, číslo bankovního účtu a údaje sloužící pro rychlou komunikaci (mobil, telefon a e-mail). Občas není zapotřebí uvádět číslo účtu, neboť je možné peníze získat v hotovosti od obchodního zástupce půjčkové firmy. Čtěte také: Půjčka před výplatou jako krok ke dluhům

Bez nutnosti uvádět RPSN

Jde o malé úvěry do pěti tisíc korun nebo se splatností kratší než jsou tři měsíce. Poskytovatelé těchto půjček nemusejí uvádět roční procentní sazbu nákladů (RPSN), stačí uvést jen termín splatnosti úvěru plus poplatek. Z webových stránek poskytovatelů těchto typů úvěrů se můžete dozvědět, že za půjčení jedné tisícikoruny na sedm dní uhradíte navíc 100 korun. Při třítýdenní doby splatnosti stejného obnosu pak přeplatíte 240 Kč, ale i 650 korun. Hodně záleží, u koho si půjčíte a s jakými podmínkami. Čtěte také: Jak se vyhnout dluhové pasti?

Základní charakteristiky rychlých půjček realizovaných prostřednictvím zasláním SMS zprávy jsou následující. Krátká doba, po kterou čekáte na peníze. Schválení půjčky probíhá v řádu několika málo hodin, někdy jde i o několik desítek minut. Nepotřebujete dokládat příjmy. Předmětem půjčky jsou malé částky, které začínají už na 500 korunách. Poplatky za poskytnutí úvěru jsou zřetelné a nejsou nikde skryté. Zájemce o takto rychlou půjčku si může být jist, že ho nečeká žádné dodatečné překvapení. Ta skýtají až obchodní podmínky, jenž je vhodné si prostudovat. Internetové servery fungují non-stop, stejně jako ti, kteří je provozují. Čtěte také: Jak fungují weby nabízející půjčky před výplatou?

Právě poskytovatelé špatných půjček na tyto skupiny osob cílí, z nichž se poté rekrutují problémoví dlužníci, kteří mají obtíže splácením. Některé splátkové společnosti se na půjčky pro problémové klienty přímo zaměřují.

Pro dokreslení situace jsme náhodně vybrali několik webů, které nabízejí možnost pořídit si půjčku před výplatou. Pro snazší ilustraci jsme stanovili objem úvěrů ve výši 5000 korun s jednoměsíční splatností.

Přehled rychlých půjček

Server Výše půjčky Poplatek Celkem
Půjčkomat.cz* 4 900 Kč 1 313 Kč 6 213 Kč
NetCredit.cz 5 000 Kč 1 250 Kč 6 250 Kč
Vataonline.cz 4 999 Kč 1 500 Kč 6 499 Kč
Omegapůjčka.cz 5 000 Kč 1 500 Kč 6 500 Kč
Kouzelnápůjčka.cz 5 000 Kč 1 200 Kč 6 200 Kč

Zdroj: webové prezentace; Poznámka: *) RPSN činí 1537,4 %.

Mezi další poskytovatele SMS půjček patří například CreditON, Ferratum, Kouzelná půjčka, NetCredit, Omega půjčka, Perfect Money, Půjčkomat, VATAonline. Čtěte také: Dluhy drtí Čechy, půjčují si více než před lety