reklama

Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

redakce dne 02. 10. 2014 - 00:00

Úspory nebo finanční rezerva? V čem se od sebe oba termíny odlišují? Co by mělo být prioritou fiskálně odpovědného člověka?
 

Termíny pro úspory a finanční rezervu se hojně zaměňují a ani my nejsme výjimkou. Proto jsme se rozhodli oba pojmy zevrubně vysvětlit a uvést vhodné příklady. Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Úspory i finanční rezerva jsou nedílnou součástí budování finančního majetku. Jeden pojem bez druhého nemůže být. Společně tvoří pevný základ pro finanční budoucnost.

V obou případech odkládáte okamžitou spotřebu dále do budoucnosti. Je zapotřebí zmínit, že bezhlavé budování úspor či finanční rezervy není na místě tehdy, když nemáte zcela v pořádku vaše finance. Případně máte dostatečný objem finančních prostředků ušetřených bokem a zároveň splácíte drahou půjčku, kterou by bylo výhodnější, s ohledem na úrokovou sazbu a další související náklady, raději celou splatit z rezerv.

Finanční rezerva

Finanční rezerva znamená odložení finančních prostředků na dobu, po kterou se vám nebude dostávat příjmy z vašich současných aktivit. Přičemž tuto dobu nelze dopředu příliš dobře předvídat. Typicky jde nejčastěji o ztrátu zaměstnání a s tím související výpadek mzdy nebo platu. Finanční rezervu upotřebíte i tehdy, kdy vás potká například delší nemoc nebo snížení příjmů v zaměstnání či podnikání. Jak se říká, složenky nepočkají a je nutné je platit neustále.

Velikost finanční rezervy se odvíjí podle vašich výdajů a životní situace. Svobodní lidé bez partnerských nebo finančních závazků mohou mít nižší objem rezervy, než lidé, kteří splácejí například hypotéku anebo si pořídili potomstvo. Nejnižší možná finanční rezerva by měla odpovídat trojnásobku vašich běžných měsíčních výdajů. V některých pramenech se lze dočíst, že by mělo jít o trojnásobek vašich příjmů, jenže co když máte životní náklady nízké, například poloviční, než kolik činí vaše příjmy? Zbytečně budete držet nadbytečné peníze v pohotovosti. Můžete je namísto toho odložit mezi další úspory a systematicky je zhodnocovat. Čtěte také: Vydělejte na snížení objemu úspor

Úspory

Při definici úspor nás napadá jeden z největších a zřejmě i nejušlechtilejších cílů a to zajištění na stáří. V penzijním věku se vám poupraví pohled na dosavadní i budoucí život. Stejně jako vám s největší pravděpodobností poklesnou příjmy. Starobní důchod bývá vesměs nižší, než předchozí příjem z ekonomicky aktivní činnosti.

Úspory by tak měly plynout zejména na zajištění pro vás důstojných podmínek podzimu života. Právě v této životní fázi nelze cokoliv uspořit, neboť není z čeho a zároveň nastává ta pravá doba, kdy je možné úspory obezřetně rozpouštět do víru každodenních výdajů. Právě v této situaci oceníte, že jste kdysi v minulosti dokázali uspořit nejednu korunu.

Není však jediné dogma, že peníze bokem musíte použít v penzijním věku. Dobře splní i svou roli tehdy, kdy potřebujete větší sumu peněz. Třeba na pořízení vlastního bydlení nebo na rozjezd podnikání.

Kam patří úspory a rezerva?

Zatímco finanční rezerva patří bezpodmínečně na spořící účet s dobrou úrokovou sazbou a okamžitou dostupností. Ta znamená absenci výpovědní lhůty, která by zbytečně prodlužovala manipulaci s penězi anebo by byla zpoplatněna. Čtěte také: Přeměna spořínka na investora

Pro úspory již tak striktní omezení neplatí. Pakliže teprve začínáte s budováním úspor, logické uskladnění je na již uvedený spořící účet, v případě většího objemu pak termínovaný vklad. Netřeba se omezovat pouze na depozitní produkty. Při splnění zásad bezpečnosti při investování můžete část financí odložit i do takových nástrojů, jako jsou akcie, otevřené podílové fondy nebo investiční certifikáty, případně jejich kombinace. Čtěte také: Proč a kolik peněz investovat?