reklama

Rozběh důchodové reformy se zatím nedaří

redakce dne 16. 01. 2013 - 00:00

Druhý pilíř důchodové reformy se potýká s nízkým zájmem. Podle prvních zpráv bylo dosud sjednáno několik stovek smluv.
 

Největší slabinou aktuálně se rozbíhající důchodové reformy je její křehkost na politické úrovni. Ještě před samým zahájením důchodové reformy se opozice v podání České strany sociálně demokratické vyjádřila, že celou penzijní reformu zruší. Vyslala tak do české společnosti jasný signál, který řadu lidí může odrazovat od zapojení se do tohoto projektu.

Kde je zakopán pes?

Podobně před časem dopadlo například stavební spoření. Jakmile začal ministr financí Miroslav Kalousek uvažovat o snížení státní podpory, přičemž celá anabáze se mediálně propírala ze všech stran, lidé ztratili o tento produkt zájem. Podobně může dopadnout i důchodová reforma, kterou vláda Petra Nečase horko těžko uváděla v život.

Když stát mlčí

O potřebnosti úpravy stávajícího důchodového systému bylo napsáno mnoho. Základní argumenty jako ty, že populace stárne a zároveň mladší ročníky nedokáží vygenerovat dostatečné finanční zdroje pro pokrytí života seniorů, stále platí.

Zatímco v posledních dvou letech byla důchodová reforma takřka ústřední téma vládního kabinetu Petra Nečase, pomineme-li korupční a koaliční aféry, nyní je ticho po pěšině. Podle ojedinělých hlasů z ministerstva financí, respektive jeho některých úředníků, bude propagace důchodové reformy, zejména pak její vysvětlování, úkolem penzijních společností. Stát se tak v tichosti zbaví závazku komunikovat jednu z největších vládních akcí v novodobých dějinách země.

Druhý a třetí pilíř nejsou všespásné

Nové vymezení jednotlivých pilířů a vzniku druhého pilíře, hojně diskutovaného ze všech stran, vybízí k několika základním otázkám. Pro koho se vstup do druhého pilíře nazvaného jako penzijní spoření vyplatí? A komu se vyplatí doplňkové penzijní spoření, které zaujalo místo po rozšířeném a tudíž i známém penzijním připojištění?

Již pouhé názvy obou produktů jsou zvoleny velice nešťastně. Pro řadu lidí budou rozdíly mezi jednotlivými penzijními spořením značně nesrozumitelné. A k tomu všemu si ještě představte výběr co nejvhodnější investiční strategie.

Nedostatečná příprava na stáří

Penzijní spoření přítomné v obou pilířích je nedostatečným zajištěním na stáří. Stejně jako tomu bylo u penzijního připojištění. Účastníci zreformovaného důchodového systému mohou podlehnout iluzi, že druhý a třetí pilíř jsou všespásné a oni tak konec života prožijí důstojně. Zajištění na stáří je mnohem komplexnější záležitost, než jen sjednání dvou smluv a odkládání, potažmo vyvazování části finančních prostředků z jednoho měšce do druhého.