reklama

Rok jinak

redakce dne 09. 07. 2014 - 00:00

Jste připraveni na změnu? A nyní? Spolehlivě vám napoví několik indikátorů, kterých si můžete ve svém životě povšimnout.
 

Mezi ony ukazatele je často nutkání po změně, ať už v touze zvolnit životní styl či si dát pauzu v zaměstnání a obyčejná a ani delší dovolená vám k tomu nepomůže. Čtěte také: Základní příjem

Udělat si čas na sebe, na svou rodinu, vyzkoušet podnikání nebo vyjet do zahraničí na zkušenou. To jsou časté důvody, proč změnit dosavadní styl života a zároveň vyzkoušet něco nového, neznámého, neprobádaného. Jenže ne vždy je změna prospěšná. Proflákat rok není žádné umění. Do profesního životopisu si toto bílé místo těžko napíšete a poté případně obhájíte.

Jasný cíl a finanční rezerva

Abyste mohli nerušené strávit delší dobu mimo zaběhlá pravidla, je nutné mít stanovený jasný cíl. Mezi takové jasné cíle či úkoly patří třeba již zmíněný čas s rodinou, stavba domu nebo péče o nemocného člena rodiny. Čtěte také: Proč mít finanční rezervu

Druhým zcela konkrétním požadavkem je disponovat dostatečnou finanční rezervou. Ta by měla být v takové výši, abyste nemuseli nikterak zásadně měnit životní standard a zvyky. Oproti běžné rezervě, kterou máte jako pohotovost pro výpadek příjmu plynoucího ze zaměstnání, jsou finance uložené v rezervě pro „rok jinak“ v podstatě vašimi jedinými penězi, kterými disponujete. Navíc vám chybí pravidelný příjem. Rezervu čerpáte avšak zároveň nedoplňujete. Toto je dobré mít na paměti. Je nepříjemné dostat se do finančních těžkostí v okamžiku, kdy je vaše přítomnost, kvůli které jste se dočasně vzdali vašeho dosavadního života, ohrožena.

Jste připraveni na změnu? I teď a nyní také? Někdy je těžší radikální změnu příliš plánovat a stále zvažovat pro a proti.

Podnikání

Volný čas přímo vybízí k rozjetí nějakého úžasného podnikatelského záměru. Zlatá poučka ohledně podnikání praví, že hlavním cílem je dosahování zisku. Vypadá-li váš byznys plán dobře na papíře a je alespoň zčásti ověřený v praxi, máte nejlepší předpoklady k tomu, abyste s ním udělali díru do světa. Při podnikání možná po roce narazíte na drobnou komplikaci, že ani po 12 měsících nejste na zlomu, který vás odděluje mezi dalšími pokračováním a balancováním nad tím, zda-li má váš záměr cenu ještě držet při životě. Čtěte také: Jak začít podnikat v pěti snadných krocích

Péče o člena rodiny

Odlišnou situací je péče o člena rodiny. Ten může být těžce nemocný, ve fázi rekonvalescence anebo na své poslední cestě. Pečování o člena rodiny je oproti podnikání jistější tím, že stát za ni v určitých případech poskytuje finanční odměnu. Čtěte také: Filiahotel aneb Ženy pod tlakem tří směn

Oproti „roku jinak“ je péče o blízkou osobu složitá tím, že se může protáhnout na předem těžko odhadnutelnou dobu. Zároveň se připravte na fyzický a především pak na duševní zápřah, který vás může velice snadno dovést na pokraj vašich sil.


Poznámka pod čarou
Rok jinak je název grantového programu Nadace Vodafone. Nejde o PR text, nýbrž pouze o autorskou licenci finančního serveru investia.cz k názvu příspěvku. Pro korektnost alespoň v několika větách nastíníme, co znamená Rok jinak pohledem Nadace Vodafone. Díky tomuto projektu můžete pracovat ve vámi vyhlédnuté neziskové organizaci po dobu jednoho roku. Podmínkou je, aby vaše pracovní aktivita byla pro neziskovku přínosná. Smyslem programu je rozvoj a profesionalizace neziskové sféry díky přenosu know-how. Pokud uspějete ve výběrovém řízení, Nadace Vodafone vám pak bude po dobu celého roku platit mzdu, na kterou jste z vaší praxe zvyklí. Program je otevřený jak zaměstnancům tak i podnikatelům. Mzda se pak odvíjí od posledního daňového přiznání.