reklama

Novinky a změny v roce 2012

redakce dne 19. 01. 2012 - 15:50

Přečtěte si stručný přehled těch nejdůležitějších změn a novinek, které se vás mohou týkat v roce 2012. Jedno jestli jste starobní důchodce, rentiér, podnikatel či osoba v tíživé životní situaci.

Zvýšení důchodů

Od ledna roku 2012 se zvýšily důchody. Základní výměra důchodu je vyšší o 40 korun. Celkem jde o částku 2270 Kč. Procentní výměra důchodu pak o 1,6 procenta. O zvýšení důchodů nemusíte žádat, Česká správa sociálního zabezpečení vám dávku sama navýší. Čtěte také: Zvýšení důchodů v roce 2012

Inflace

V letošním roce se počítá s až tříprocentní inflací. Udržet hodnotu peněz tak bude v letošním roce těžší než v minulém. Tradiční spořicí účty s úrokovou sazbou okolo dvou procent vám peníze příliš nezhodnotí. Čtěte také: Jak uchovat hodnotu úspor?

Daně

Daňové přiznání daně z příjmů můžete podat až do 2. dubna 2012. Zpracovali jsme daňový kalendář, který ocení každý, kdo přiznává své příjmy finančnímu úřadu.

Důchodové pojištění

Podnikáte anebo musíte platit důchodové pojištění? Jaké jsou minimální zálohy se dočtete v článku Zálohy na důchodovém pojištění v roce 2012. V textu jsou i maxima, ze kterých musíte zaplatit důchodové pojištění.

Příspěvek na bydlení

Tíží vás aktuální životní situace a rádi byste získali od státu nějaké sociální dávky. Zjistěte, jestli třeba vy nemáte nárok na příspěvek na bydlení.