reklama

Půjčka bez doložení příjmu jako cesta do pekel

redakce dne 21. 12. 2012 - 00:00

Cestou na samé finanční dno jsou půjčky bez doložení příjmů. Sjednání této půjčky je snadné – stačí vyplnit internetový formulář.
 

Proč jsou půjčky bez doložení příjmu tak špatné? Často se s nimi lze setkat na internetu, kde vyplníte jednoduchý on-line formulář a čekáte, až vám zavolají ohledně jeho ověření. Po autorizaci údajů vám jsou zaslány peníze na váš osobní účet.

Prodejci, kterých je na internetu celá řada, na první pohled nabízejí srozumitelné argumenty. Patří mezi ně pouze jeden doklad totožnosti. Nejsilnějším argumentem je jednoduchost sjednání a takřka nulová administrativa. Tedy pokud nebudeme brát v úvahu samotnou smlouvu a obchodní podmínky, jejichž prostudování je namístě. Čtěte také: Půjčky bez registru jako rychlejší cesta do dluhů

Krása v jednoduchosti

Zatímco v umění se skrývá největší krása v jednoduchosti a srozumitelnosti, u finančních produktů, zejména těch úvěrových, je tomu naopak. Nikoho nepotěší tlustý fascikl smluvních podmínek. Na druhou stranu ani jednoduchá smlouva nebo nulové požadavky na finanční situaci žadatele o půjčku nejsou přínosem. Spíše naopak.

 

Bankovní a nebankovní půjčky

Získat bankovní půjčku se pro někoho může rovnat složitému martyriu na jehož konci je zamítnutí. Banka zkrátka na základě úvěrového skórinku nepřiklepne úvěr komukoliv. Kromě výše příjmů bude hledět i na účel úvěru (bude-li to účelová půjčka), případně na majetek budoucího dlužníka. Obdobně se k problematice staví i některé nebankovní společnosti. Ty se rovněž po očku dívají na finance dlužníka. Pro banky a nebankovní instituce není žádoucí mít v úvěrovém portfoliu příliš velké množství rizikových úvěrů.

Na trhu působí řada bank, které nabízejí půjčky bez doložení příjmů. Tyto banky, ale i nebankovní instituce si umějí spočítat, že mít část úvěrů v těchto půjčkách neznamená riziko pro jejich podnikání. Vesměs jde o menší objemy peněz. Problém tkví zejména pro toho, kdo si takovouto půjčku sjednává.

Rizikové bezpříjmové půjčky

Největší riziko, jak jsme uvedli výše, je pro koncového spotřebitele. Ten podléhá iluzi, že mu banka půjčí na cokoliv. Právě u půjček, které lze sjednat prostřednictvím internetového formuláře on-line hrozí největší riziko v předlužení. Čtěte také: Čtyři možnosti jak řešit dluhy

Žadatel o půjčku neodhadne své finanční možnosti a předluží se. Respektive má k předlužení přímější cestu. Na jednu stranu je jistě milé získat dostatek peněz bez jakýkoliv vedlejších úkonů, jako je předložení příjmů a výdajů. Na druhou stranu jde o rychlejší cestu k exekucím a osobnímu bankrotu.