reklama

Průzkumy: Pětina Čechů touží po vlastním domě

redakce dne 24. 05. 2013 - 00:00

Každý pátý Čech chce vlastní dům. A to i přesto, že na případnou rekonstrukci nemá peníze jeden člověk ze dvou.
 

Finanční instituce začaly opět chrlit jeden průzkum za druhým. Některé jsou zajímavé, že stojí za samostatný článek, naopak jinými je vhodné doplnit připravovaný příspěvek. Jenže co s těmi, které se aktuálně nikam nehodí? Připravili jsme souhrn tří průzkumů, které byly publikovány během května roku 2013.

Polovina lidí nemá peníze na rekonstrukci

Rekonstrukce je pro polovinu zpovídaných v rámci průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny nejsložitější po finanční stránce. Jako hlavní důvod, proč nerekonstruují bydlení odpovědělo 50 procento respondentů, že nemá peníze. Třetina lidí uvedla, že rekonstrukci neřeší a k přestavbě zaujímají netečný postoj. Naopak 14 procent dotázaných by ráda přestavovala, avšak narážejí na neochotu rodiny, bytového družstva nebo společenství vlastníků bytových jednotek.

Nejčastějším důvodem pro rekonstrukci bydlení je zateplení fasády. Tento krok již podniklo 58 procent majitelů bytových jednotek a necelá třetina (28 procent) majitelů rodinných domů. Tento stav je možné si vysvětlit i tím, že zhruba třetina všech bytů u nás je v panelových domech, které potřebují obnovu. Nová okna si pořídila polovina majitelů rodinných domů a 79 procent majitelů bytů.

Průzkum dodala Raiffeisen stavební spořitelně agentura STEM/MARK, která se během letošního února zeptala 508 osob. Polovina dotázaných jsou majiteli bytových jednotek v obytných domech. Druhá polovina pak vlastní nemovitosti jako jsou rodinné domy, vily apod.

Dvanáct procent lidí „nemá“ bankovní účet

Podle průzkumu agentury GfK, který byl proveden na vzorku šesti tisíc dotázaných Čechů a Slováků vyplynulo, že bankovní služby v těchto zemích nevyužívá 12 procent lidí. Nejčastějším důvodem, proč lidé nevyužívají bankovní produkty a další služby je nízký věk. Buďto jde o studenty středních a vysokých škol anebo nezaměstnané mladé lidi.

Jeden Čech z pěti chce vlastní rodinný dům

Poslední průzkum, který realizovala agentura Ipsos společně s Hypoteční bankou je o tom, jak si Češi představují bydlení.

Podle generální ředitele Hypoteční banky Jana Sadila, který průzkum komentoval, jsou přání většiny z nás, co se týče bydlení, reálné. Nejde o žádné výstřednosti typu domu na pustém ostrovu v Pacifiku nebo vzdálené výspě, kde lišky dávají dobrou noc. Přání lidí ohledně bydlení vychází především z prostředí, ve kterém se narodili a posléze vyrostli. Migrace lidí z velkého města na venkov a opačně se tak nekoná. V průzkumu se totiž přišlo na to, že lidé nemají rádi velké změny a pokud se už musejí někam stěhovat, neberou to jako definitivní řešení.

Tři čtvrtiny z nás považují zařízení a vybavení domu či bytu jako důležité, vztahy se sousedy řeší jen dvě pětiny lidí.

Pětina lidí chce vlastní byt. Nejčastěji jde o mladé a bezdětné Čechy, kteří vystudovali vysokou školu a začínají pracovat ve velkém městě. Hlavním kritériem pro byt v dané lokalitě je, aby se z něho rychle dostali do zaměstnání a za zábavou. Zcela podle jiných měřítek lidé vybírají místo pro rodinný dům. Ten chtějí mít v klidné lokalitě, kde mohou rozjímat, odpočívat, vychovávat ratolesti a setkávat se s rodinou a přáteli.

Polovina Čechů nebydlí podle svých představ. Přesto je sedm lidí z deseti jsou však se svým bydlením spokojeni. Tyto informace vyplynuly z průzkumu, kterého se v dubnu účastnilo 700 respondentů ve věku od 25 do 45 let.